Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-15T21:14:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Latar Tempat

1. Padang bola jaring –Dahlia berlatih bola jaring bersama dengan rakannya, SitiWangi. (m/s 1)

2. Kantin – Tempat Azhari menunggu Dahlia (m/s 4)

3. SMK Tun Ismail – lima kilometer dari kampung halaman, tempat Azhari dan Dahliapernah belajar sewaktu Dahlia Tingkatan satu dan Azhari Tingkatan Lima (m/s 7)

4. Sekolah Menengah Temenggung Ibrahim- Dahlia menimba ilmu sebagai pelajartingkatan enam. Dia tinggal di asrama sekolah ini.

5. Bilik Kerjaya- Dahlia bertemu dengan Cikgu Hisyam di bilik ini, Cikgu Hisyammendapat tahu masalah Dahlia daripada Kavita.(m/s 91-92)

6. Kebun getah- 20 meter dari rumah seluas lima ekar tempat Saleha menoreh getah(m/s 17)

7. Kampung Parit Haji Rais – Tempat tinggal Dahlia (m/s 23). Di sini, Dahlia menjagaadik-adiknya, Melati, Kiambang, Mawar, dan Anggerik setelah emaknya dirawat dihospital.

8. Hospital Batu Pahat (Wad 6) -Tempat Saleha dibawa untuk mendapatkan rawatanpada peringkat awal

9. Hospital Batu Pahat (Wad 4)- Abah Dahlia dirawat di hospital ini setelah dipatuk ular.(m/s 153)

10. Hospital Permai, Johor Bahru – Tempat emak Dahlia dirawat (m/s 46) di bilik 16. Disini juga Azhari bekerja sementara setelah mendapat segulung ijazah.

11. Sungai –kira-kira 45 meter dari rumah Dahlia (m/s 47)- Dahlia cuba menyelamatkanSaid yang lemas di sungai ini.

12. Kebun kelapa sawit di Parit Haji Kadir- Kira-kira dua kilometer dari rumah Dahlia disinilah Embong memotong kelapa sawit setelah pulang dari rumah Aton. Di kebunkelapa sawit inilah ular sawa telah membelit Embong.

13. Sekolah Kebangsaan Jelotong- Said dan Melati bersekolah di sini .(m/s58)

14. Rumah Aton kira-kira 150 meter dari rumah Dahlia. (m/s 58)- Dahlia disindir olehAton kerana dikatakan Dahlialah yang menyebabkan Said mati lemas.

15. Balai raya Kampung Parit Haji Rais- Beberapa orang penduduk bergotong – royongsemasa majlis sambutan Maulidur Rasul. Selain itu, di sini juga menjadi tempatpemindahan mangsa banjir yang berlaku di kampong Dahlia.
1 5 1