Jawapan

2016-02-20T03:48:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
    Vandalisme bermaksud sikap seseorang yang suka merosakkan atau memusnahkan harta benda awam. Gejala vandalisme di negara kita semakin meningkat dalam ombak modenisasi ini dan fenomena ini menghantui polemik di negara kita. Antara perbuatan vandalisme ini dilakukan oleh remaja yang tiada etika dan hanya mahu berseronok demi kepuasan diri sendiri.
     Antara sebab-sebabnya adalah pengaruh filem yang ditanyangkan di televisyen dan pawagam yang menjadi ikut teladan oleh anak muda zaman kini. Remaja cepat terpengaruh dengan aksi yang dilakukan dalam filem yang bertemakan ganas. Selain itu , remaja yang kurang pendidikan agama dan moral juga melibatkan diri dalam kegiatan vandalisme. Remaja yang tidak diberikan agama yang secukupnya pada usia yang muda , mudah dipengaruhi oleh gejala vandalisme. 
      Usaha-usaha membanteras gejala vandalisme bermula daripada diri sendiri. Remaja perlulah mengisi masa lapang dengan melakukan perkara yang berfaedah seperti bersukan , aktiviti kokurikulum dan sebagainya. Hal ini, dapat mengisi masa lapang mereka sejurus dapat mengelakkan remaja daripada gejala vandalisme ini. Remaja semestinya bijak memilih rakan sebaya supaya tidak mudah dipengaruhi olenya dan memberikan kesan positif terhadap mereka. Dengan usaha yang sebegini lah, remaja dapat elakkan diri dari melakukan perbuatan vandalisme.
       Seterusnya , ibu bapa turut memainkan peranan yang penting untuk mendidik anak-anak sejak kecil lagi , bidalan pernah berkata , melentur buluh biarlah dari rebungnya. Hal ini merupakan persiapan kepada anak-anak supaya dapat membezakan yang baik dan buruk. Ibu bapa juga perlulah memberikan perhatian yang penuh selain berkasih sayang sama rata dan tidak berat sebelah. Kasih sayang dan pemerhatian ibu bapa dapat menjauhkan anak-anak dalam terlibat gejala yang tidak bermoral ini.
       Di samping itu , di sekolah peraturan-peraturan sewajarnya dikuatkuasakan dan hukuman yang setimpal harus diberikan kepada pelajar yang melanggar peraturan sekolah supaya pelajar mendidik diri untuk tidak terlibat dengan gejala negatif ini. Guru-guru juga perlu menjadi teladan yang baik dan seorang pembimbing yang bertanggungjawab terhadap anak-anak remaja ini. Guru yang dilihat sebagai pembimbing dapat melahirkan insan yang bermoral yang dapat membentuk negara pada masa depan nanti.
      Kesimpulannya , masalah vandalisme ini perlulah segera dibendung . Kerajaan tidak perlu mengeluarkan kos sampingan untuk memperbaiki atau menggantikan harta benda yang rosak akibat gejala vandalisme. Pada masa yang sama , persekitaran yang baik malah bersih dapat memberikan kesan positif kepada pelancong asing yang melancong ke negara kita. Jadi , kita sebagai rakyat Malaysia seharusnya bertanggungjawab bersama-sama berganding bahu bagi mengatasi masalah vandalisme ini. Masalah ini juga perlu diambil serius oleh semua pihak tanpa mengira had umur agar negara kita hidup dalam suasana yang harmoni , aman dan damai.

*harap dapat membantu