Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-18T15:50:44+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 Ancaman penyakit mental dalam kalangan masyarakat di Malaysia amat membimbangkan kerana terdapat pelbagai peristiwa yang tidak diingini sepertikejadian amukbunuhmencederakan diri sendiri  dan pelbagai gangguan-gangguan yang ditakuti oleh masyarakat. Salah satu fakta yang perlu diberi perhatian oleh masyarakat di Malaysia menyatakan bahawa satu daripada sembilan rakyat Malaysia cenderung untuk mengahidapi penyakit mental ini yang bermula dengan kemurungan sehingga tahap ‘skizofrenia’.  Menurut Presiden Persatuan Psikiatrik Malaysia (PPM) iaitu Prof Dr Mohd Hussain Habil, dianggarkan tujuh hingga sepuluh peratus pesakit membunuh diri setelah mengetahui mengalami penyakit mental dalam tempoh sepuluh ke lima belas tahun.   


               Majoroti masyarakat akan menganggap pesakit mental ialah ‘orang gila’ dan tidak waras dan hanya menyusahkan orang-orang di sekeliling mereka dan hanya perlu ditempatkan di kurungan atau hospital gila. Apabila bercakap tentang penyakit mental, secara automatik kita akan terfikir tentang gila sahaja yang perlu disisih daripada masyarakat. Hanya terdapat segelintir individu yang benar-benar memahami apa sebenarnya penyakit mental, punca-punca atau faktor-faktor berlakunya penyakit mental, cara mengatasi dan rawatan ke atas penyakit mental, cara-cara mengelak berlakunya penyakit mental dan sebagainya. Oleh itu, pendedahan terhadap masalah penyakit mental perlulah diperjelaskan dengan segera dan berkala kepada masyarakat supaya mereka tidak hanya memberi tanggapan negatif terhadap individu yang mengalami masalah mental, malah menggalakkan mereka bersama-sama membantu merawat dan memberi nasihat kepada pesakit untuk mengatasi masalah mental.


               Antara faktor-faktor berlakunya penyakit mental ke atas individu ialah mereka yang nengalami kegagalan dalam rumahtangga, perhubungan antara lelaki dan perempuan, tekanan dalam pelajaran dan masalah tempat kerja, gagal dalam mencapai sesuatu untuk mendapat apa yang diingini, tekanan di tempat kerja, gagal memberhentikan tabiat merokok, meminum minuman keras, menghidu gam, mengambil dadah, gagal dalam berjudi, persekitaran yang tidak menyenangkan seperti gangguan seksual, pembulian atau penyeksaan dan sebagainya. Menurut Prof Dr Mohd Hussain Habil juga penyakit mental ini berbeza dengan‘skizofrenia’ kerana sekurang-kurangnya seorang daripada seratus orang rakyat Malaysia berpunca daripada gangguan tingkah laku seperti enggan mandi, ketawa dan sering menyendiri iaitu tidak bergaul atau berkawan dengan orang lain. 

               Pendedahan mengenai masalah penyakit mental ini perlulah dipergiatkan semasa kanak-kanak kerana pada usia setahun jagung ini juga kecenderungan untuk mengalami gangguan mental ini ‘terbuka luas’. Oleh itu amat sesuai jika badan kerajaan atau badan bukan kerajaan (NG0) bersama-sama berganding bahu dalam memberi pendedahan tentang kesan-kesan negatif tentang penyakit mental ini pada usia seawal tujuh tahun seperti bak kata pepatah “melentur buluh biarlah daripada rebungnya”. Jika individu diperlihatkan dan didedahkan tentang kebahayaan penyakit ini, maka mereka lebih berhati-hati untuk mengelak daripada mengalami simptom-simptom penyakit mental ini. Antara simptom awal penyakit mental pada usia kanak-kanak ialah malu untuk makan di khalayak ramai, takut untuk ke tandas atau ke sekolah, hiperaktif, takut untuk berkawan, sentiasa kemurungan dan sering bersendirian dan sebagainya. 


                 Penyakit mental akan berlaku kepada individutanpa batasan usia sama ada kanak-kanak, remaja, orang dewasa dan orang tua. Segelintir masyarakat menganggap penyakit ini hanya berlaku kepada orang dewasa dan orang tua sahaja. Tanggapan itu perlulah dikikis kerana pada usia muda remaja juga boleh mengalami gangguan mental ini. Antara simptom yang boleh dikenalpasti apabila orang tua mengalami gangguan mental ialahnyanyuk dan mengalami kemurungan iaitu sering bersendirian. Antara tanda-tanda sakit mental bagi wanita pula ialah mengalami kemurungan pra-haid yang benci dan geram kepada suami.  


               Jika masyarakat amat memahami penyakit ini mereka akan lebih terbuka untuk bersama-sama merawat pesakit mental untuk melawan penyakit mental tersebut. Pesakit –pesakit mental tidak seharusnya dipinggirkan oleh masyarakat kerana mereka yang mengalami penyakit mental ini mempunyai peluang yang cerah untuk pulih dan menjadi sebahagian daripada masyarakat.  Pesakit-pesakit ini perlu diberi sokongan dan nasihat yang membina bagi melawan penyakit ini. Oleh itu, setiap individu dalam perlu mengubah tanggapan negatif mereka terhadap pesakit mental dan berganding bahu bagi memberi sokongan yang diperlukan agar mereka tidak merasa tersisih atau terpinggir dari kehidupan bermasyarakat.
1 5 1