Lengkapkan petikan di bawah tentang pembentukan Persekutuan Malaysia berdasarkan jawapan yang diberi


diplomasi
16 September 1963
percantuman
Persekutuan Malaysia
rundingan
Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia
Dewan Rakyat
penubuhan
Persekutuan Malaysia
Adelphi


Gagasan Persekutuan Malaysia merupakan cadangan (a)_________________________ antara Persekutuan Tanah Melayu dengan Singapura, Sarawak, Sabah dan Brunei. Rancangan ini bertujuan untuk membentuk sebuah negara yang dikenali sebagai (b) ——————————————————————————

Tunku Abdul Rahman telah mengemukakan gagasan ini dalam sebuah majlis makan tengah hari Persatuan Wartawan-wartawan Luar Asia Tenggara yang bertempat di Hotel (c) -----------------------------------------, Singapura pada 27 Mei 1961. Ucapan beliau dalam majlis tersebut dianggap sebagai idea (d)__________________________Idea tersebut mendapat sambutan yang positif daripada pemimpin-pemimpin wilayah yang terlibat.

Pada bulan Julai 1961, (e)__________________________ditubuhkan. Matlamat penubuhan jawatankuasa ini adalah untuk mengadakan (f)_________________________ dengan pemimpin-pemimpin wilayah yang terlibat. Usaha ini merupakan langkah terawal dalam merealisasikan gagasan Persekutuan Malaysia.

Selepas tiga bulan, usul gagasan Persekutuan Malaysia telah dibawa oleh beliau ke (g) —————————————— Gagasan ini akhirnya menjadi kenyataan apabila Persekutuan Malaysia diisytiharkan pada (h)__________________________ Kejayaan gagasan ini yang menggunakan kaedah (i)_________________________ mengagumkan ramai pemimpin lain di dunia.

# sejarah tingkatan 3 bab 7 pt3

1

Jawapan

2016-03-03T18:00:40+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
(a) percantuman
(b)  Persekutuan Malaysia
(c) Adelphi
(d) penubuhan Persekutuan Malaysia
(e) Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia
(f) rundingan
(g) Dewan Rakyat
(h) 16 September 1963
(i) diplomasi