Petikan berikut merupakan ucapan Tun Abdul Razak dalam UMNO 20 Tahu

“Kita terpaksa mengeluarkan Singapura dari Malaysia dan inilah saatyang sungguh bersejarah kerana sungguhpun kita berasa sedih dan dukacita kerana satu negeri telah terpaksa keluar, tetapi kita gembira kerana kita telah dapat menyingkirkan duri dari dalam daging kita"
Sumber. Buku teks Sejarah Tingkatan 3, hlm.228

Lengkapkan pernyataan di dalam jadual di bawah tentang faktör yang menyebabkan peristiwa dalam petikan di atas berlaku.

Faktör: Masalah ekonomi

Singapura menuntut ağar kerajaan pusat tidak menyaingi statusnya sebagai pusat perindustrian, perdagangan dan _____________________________. Negeri tersebut turut menuntut keistimewaan cukai daripada kerajaan pusat.


# sejarah tingkatan 3 bab 7 pt3

1

Jawapan

2016-03-03T17:53:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Faktör: Masalah ekonomi

Singapura menuntut ağar kerajaan pusat tidak menyaingi statusnya sebagai pusat perindustrian, perdagangan dan PERLABUHAN BEBAS. Negeri tersebut turut menuntut keistimewaan cukai daripada kerajaan pusat.