Jawapan

2016-02-19T20:25:56+08:00
Jangan membuang sampah di sungai.
jangan membuang sisa toksik dari kilang ke sungai.
1 5 1
  • madhu
  • Bercita-cita tinggi
2016-02-19T20:28:40+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sungai merupakan nadi kehidupan semua benda hidup termasuk manusia, haiwan dan hidupan lainnya. Sungai memberikan sumber air bersih kepada kita untuk menyempurnakan kegiatan asas harian kita untuk minuman, memasak makanan dan mandi. Sejak zaman dahulu sungai menjadi jalan perhubungan dan pengangkutan dari satu destinasi ke destinasi lain. Malahan sungai juga memberi sumber makanan yang kaya dengan protin kepada manusia. Selain itu sungai yang bersih juga dapat menyumbang hasil pendapatan kepada negara melalui produk pelancongan berasaskan sungai. Namun begitu, selaras dengan peralihan zaman, masalah pencemaran air semakin menjadi-jadi. Pencemaran yang berlaku telah mengakibatkan kawasan tadahan air dimusnahkan. Hal ini juga telah banyak memberikan implikasi yang buruk kepada manusia dan hidupan lain, terutamanya hidupan akuatik. Sejurusnya, kita perlu sediakan payung sebelum hujan dengan mengadakan langkah pengawalan kebersihan sungai dari sekarang. Antara langkah-langkah mengatasinya dapat dijelaskan pada perenggan-perenggan selanjutnya.
Langkah primer ialah kerajaan perlu mengadakan Kempen Cintai SungaiKempen Cintai Sungai telah dimulakan sejak tahun 1993 yang dianjurkan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran. Kempen ini menumpukan kepada aktiviti-aktiviti gotong-royong membersihkan sungai. Selain dapat merapatkan hubungan antara masyarakat, aktiviti gotong-royong juga  dapat menyemai sikap menyintai sungai kita  dalam kalangan masyarakat setempat. Selain membersihkan sungai, aktiviti ini turut membabitkan kerja-kerja pengindahan sungai seperti penyediaan kemudahan rehat di sungai-sungai berkenaan. Antara sungai-sungai yang terlibat termasuklah Sungai Muar dan Sungai Batu Pahat. Aktiviti ini seharusnya diadakan secara berkala sepanjang tahun dan melibatkan perbagai kategori dimana setiap kategori akan dipertandingkan bagi memupuk minat masyarakat setempat ke arah menyintai sungai. Antara kategori tersebut ialah Kategori Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung, Kategori Sekolah dan Kategori Perlancongan. Selain itu, kempen ini diperbagaikan dengan aktiviti ceramah-ceramah kesedaran di peringkat sekolah, pertandingan mewarna, ekspedisi sungai, gotong-royong dan sebagainya. Jelaslah melalui Kempen Cintai Sungai bukan sahaja dapat mendidik tetapi juga mendewasakan masyarakat tetang kepentingan sungai dalam kehidupan.
membuat kempen kesedaran diri 
membuat penapis api
bergotong-royong