Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-20T22:19:46+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Lili

Lepasan sekolah menengah
Tidak gembira pulang ke kampung datuk dan neneknya
Berpura-pura menjaga hari ibunya
Rajin membaca buku panduan pemakanan sayur-sayuran dan buah-buahan
Akur cakap orang tua
Suka berkawan dan peramah
Menjadi teman baik Geetha
Cepat bersimpati dengan orang lain iaitu Haziq dan Rafiq anak Che Jah yang nakal,
Prihatin dan meminta bantuan Kak Hamimah supaya mengambil tindakan terhadap suami Che Jah yang melakukan jenayah keganasan rumah tangga.
Mesra dengan Danel dan sama-sama berbincang untuk pembinaan masjid baru di kampungnya itu.

Datuk (Haji Abdul Rahman)

Pakar Akar Kayu Dan Ubat Tradisional
Jadi Sumber Rujukan Masalah Kesihatan Penduduk Kampung
Berjaya Sembuhkan Letchumi Daripada Sakit Teruk Dengan Herba Yang Dibuat Oleh Datuk
Ajar Lili Ilmu Kegamaan
Menguji Lili Dengan Ilmu Agama
Sayang Akan Pekerjaannya Mengumpulkan Akar Kayu
Berjaya Mengislamkan William
Dahulu Orang Mendengar Cakap Datuk Tetapi Sekarang Tidak
Berumur 70 tahun
Rajin Beribadat, Solat, Zikir Dengan Tasbih
Rajin Membaca Kitab
Berjaya Mengubati Lima Orang Dari Kuala Lumpur Menggunakan Herba
Tidak Balik Malam Kerana Mencari Herba Di Hutan\Pandai Mengurut (Menngurut Danel)

Persoalan

Persoalan tentang keganasan rumah tangga. Seman suami Che Jah seorang yang suka berjudi, berhutang dan minum arak telah menyebabkan rumah tangga Che Jah berantakan. Anak-anaknya Haziq dan Rafiq yang baru belasan tahun turut berperangai seperti ayahnya apabila tersalah memilih kawan. Che Jah meminta cerai daripada suaminya kerana sudah tidak tahan dengan perangai suaminya.

Persoalan tentang penggunaan ubat tradisional. Datuk sering disindir oleh nenek akibat terlalu prihatin dan membantu penduduk kampung yang bermasalah kesihatan dengan membekalkan ubat tradisional yang dibuatnya sendiri. Ada satu ketika datuk tidak pulang ke rumah hingga menyebabkan nenek berasa risau kerana datuk masuk ke hutan mencari akar-akar kayu tanpa pengetahuannya.

Persoalan tentang sikap prihatin. Lili begitu prihatin dengan Che Jah yang mengalami keganasan rumah tangga. Walaupun Haziq dan Rafiq menculiknya tetapi Lili memaafkan tindakan mereka kerana beranggapan keluarga tersebut memerlukan bantuan pemulihan. Lili sering ke rumah Che Jah untuk memberikan motivasi dan akhirnya meminta bantuan Puan Hamimah seorang kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk membuat aduan tentang sikap suaminya yang buruk selama ini.

Persoalan tentang masalah sosial penduduk kampung. Hidup di kampung walaupun berada dalam keadaan selesa, nyaman dengan pemandangan yang cantik namun terdapat pelbagai masalah sosial. Penduduk kampung didatangi oleh orang yang tidak bertanggungjawab untuk menjual tanah-tanah mereka. Penduduk kampung juga memberontak untuk lebih menyetujui penggantian kubah surau berbanding pembinaan masjid baru. Penduduk kampung juga berhadapan dengan masalah sosial apabila wujudnya keganasan rumah tangga yang dihadapi oleh Che Jah akan sikap suaminya yang kurang bertanggungjawab diikuti kelakuan anak-anaknya Haziq dan Rafiq yang tersalah memilih kawan.
1 5 1