Jawapan

2016-02-21T20:47:25+08:00

Bab 1: Janji Srikandi

Balai Cerap Sultan Salahuddin di Kuala Selangor didatangi satu rombongan kanak-kanak dari Sekolah Rendah Kichihimahigashi, Hiroshima. Tempat ini menyediakan keunikan dan kemudahan tersendiri. Ia dibina dengan bercirikan reka bentuk yang diinspirasikan oleh rumah api Almnara, Somalia. Selain itu, teleskop berkuasa tinggi disediakan untuk pencerapan mata kasar dengan membenarkan para pelawat menyaksikan juzuk-juzuk kosmos dari platform melengkung dan mengelilingi lereng Bukit Melawati.

Hari itu merupakan hari pertama Nurul Hafsah masuk bekerja sebagai pegawai sains di Balai Cerap Sultan Salahuddin. Dia perlu memimpin kumpulan rombongan yang terdiri dari 15 orang murid dan 3 orang pengiring. Kanak-kanak sekolah nampak teruja dengan segala persiapan seperti lampu suluh dan peta langit untuk melihat buruj. Namun, mereka hampa kerana hanya bintang Betelguese dan Alnitak sahaja yang muncul.

Kanak-kanak itu menyatakan kehampaan mereka. Nurul Hafsah terdiam mendengar luahan yang mengatakan di negara mereka juga, mereka tidak dapat untuk melihat buruj. Nurul Hafsah mula memikirkan cara untuk menyelesaikan masalah tersebut dan berjanji kepada kanak-kanak Jepun itu untuk membawa pulang bintang ke Kuala Selangor. Seorang wanita bernama Puan Wickman menyapa Nurul Hafsah selepas selesai rombongan itu. Puan Wickman meluahkan kehairanan akan perjanjiannya dengan kanak-kanak Jepun itu tadi. Akhirnya, Puan Wickman mengatakan kata-kata semangat untuk mengotakan janji tersebut

Bab 2: Wickman

Muhammad Taufiq memerhatikan Nurul Hafsah dari jauh. Diceritakan, Nurul Hafsah memakai baju kurung dan blazer dan selendang hitam. Ciri fizikalnya pula tidak terlalu berisi dan tidak terlalu kurus, ketinggian sederhana dan bekulit sawo matang. Nurul Hafah ketika itu bersama dengan Puan Wickman.

Muhammad Taufiq merupakan anak kepada Puan Wickman atau nama sebenarnya ialah Mariam/Marion Wickman Abdullah. Oleh kerana selalu bertugas di Tokyo, dia akan melawat anaknya di Malaysia apabila pulang ke tanah air. Muhammad Taufiq pula bekerja di Ikhtiar Teknoalam, iaitu sebuah projek pembinaan rumah mesra alam untuk tujuan komersial. Puan Wickman sudah bercerai dengan ayah Muhammad Taufiq yang bernama Tan Sri Muhaimmin. Tan Sri Muhaimmin berada di Jakarta pada ketika itu.