Jawapan

2016-02-21T20:41:02+08:00

Bab 4: Budiman

Budiman pulang ke rumah setelah 3 hari perkhemahan di Taman Rimba Templer dengan menaiki kereta jenis hibrid jenama Proton Pria berwarna putih idaman Nurul Hafsah. Nurul Hafsah kagum terhadap kawan Budiman yang memiliki kenderaan itu kerana kelebihannya kepada alam dan wang. Selepas mereka sekeluarga menikmati makanan tengah hari, dua beradik itu bertukar cerita pengalaman di tempat kerja.

Budiman bekerja sebagai guru sains di Sekolah Menengah Kebangsaan Tanjung Keramat sejak tiga tahun lalu. Dia membaca laporan kerja Nurul Hafsah dan mendapati adiknya menggunakan Skala Langit Gelap Bortle untuk menilai masalah kecerahan langit melampau di Kuala Selangor yang menjejaskan penampakan bintang dan buruj. Nurul Hafsah pernah menyambung penyajian di sebuah Universiti Jordan dan melihat Kuala Selangor berbeza dari sebelum dia pergi ke sana.

Nurul Hafsah tekad dengan keputusannya untuk menghadapi masalah ini tetapi dia sendirian. Maka, Budiman bersetuju untuk membantu adiknya tentang masalah langit di Kuala Selangor.