Jawapan

2016-02-23T20:23:58+08:00

PERSOALAN:

1. Persoalan kegigihan seorang remaja untuk merungkai misteri kehidupan sebenarnya ayahnya.

Haiqal berusaha untuk mengetahui sejarah kehidupan ayah kandungnya yang terpisah sejak kecil setelah mendapat manuskrip yang dikirimkan oleh Ong See Hwa.

2. Persoalan usaha untuk mengangkat kesenian tarian zapin.

Abdullah Kayan dan penduduk Kampung Seri Purnama telah berusaha untuk mengangkat kesenian tarian zapin di kampung tersebut.

3. Persoalan kasih sayang seorang ayah kepada anaknya.

Abdullah Kayan terlalu sayang akan anaknya Haiqal yang dipisahkan oleh isterinya sehinggakan dia sentiasa merindukannya dan menghasilkan manuskrip cerita tentang perasaan rindu kepada anaknya.

4. Persoalan sikap kerjasama penduduk kampung.

Penduduk Kampung Seri Purnama sentiasa bekerjasama menjayakan setiap aktiiviti dan acara yang dijalankan di kampng tersebut seperti majlis sambutan Hari Kemerdekaan peringka mukim di situ

5. Persoalan hubungan baik antara dua bangsa walaupun berbeza kebudayaan.

Hubungan Tauke Lim dengan Amirulnizam dan penduduk kampung begitu baik walaupun mereka berlainan bangsa.

 

1.  Latar Tempat
a)  Kuala Terengganu (rumah umi dan walid).b)  Kampung Seri Purnama (rumah ayah kandung Haiqal).c)  Balai Raya Kampung Seri Purnama( Tempat simpanan album,bahan sastera dan kegiatan ayah Haiqal).d)  Gerai makan milik Ratna.e)  Restoran mamak.(See Hwa dan Haiqal telah makan di restoran mamak, Parit Raja sewaktu perjalanan ke kampung ayahnya.f)    Pusara Abdullah bin Kayan.g)  Rumah Tauke Ong.h)  Stesen Bas Batu Pahat.