Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-24T17:00:24+08:00

Kegigihannya untuk belajar bersungguh-sungguh demi membalas jasa ibu bapa akhirnya membuahkan hasil apabila muncul sebagai penerima Anugerah Presiden Kolej Uniti selepas memperoleh Nilai Gred Semasa (GPA) 3.80.

Bagi Muhammad Amirul Zakaria, 21, pemegang Diploma Prapendidikan, tiada apa yang lebih bererti hari ini apabila beliau dinobatkan sebagai pelajar terbaik dalam Istiadat Konvokesyen Kolej Uniti kali-13.

Menurut anak kelahiran Felcra Lembah Kesang, Merlimau itu, beliau amat hiba dan kadangkala hampir menitiskan air mata apabila melihat kesusahan ibu bapanya yang sanggup bersengkang mata bagi mencari rezeki sehingga ke larut malam.

Bapa saya menjual burung puyuh manakala ibu pula kakitangan awam, saya berhasrat membalas jasa mereka dengan belajar bersungguh-sungguh.

Melalui cara ini sahaja saya dapat menggembirakan hati mereka, katanya ketika ditemui selepas Istiadat Konvokesyen Kolej Uniti di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini baru-baru ini.

Muhammad Amirul merupakan antara 581 graduan yang menerima sijil diploma dalam pelbagai jurusan dengan disampaikan oleh Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah.

Yang turut hadir, Presiden Kolej Uniti, Datuk Jamal Mohd. Amin dan Ketua Eksekutif Kolej Uniti, Amir Hamzah.

Tambah anak kedua daripada tiga beradik itu, aktif dalam bidang sukan dan kokurikulum tidak menjadi penghalang kepadanya untuk memperoleh keputusan cemerlang dalam akademik sekali gus diiktiraf sebagai pelajar terbaik kolej.

Insya-Allah, jika diizinkan saya berhasrat menyambung pengajian di peringkat sarjana muda di mana-mana universiti tempatan, katanya.

Sementara itu dalam majlis berasingan, satu memorandum persefahaman (MoU) telah dimeterai antara Koperasi Kolej Uniti Bhd. bersama Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) Putrajaya dan Eh Eh Bazar!.

Menerusi MoU tersebut, Kolej Uniti menerusi Koperasi Kolej Uniti Bhd. akan menjalin kerjasama bersama DPMM dan Eh Eh Bazar! untuk mewujudkan jalinan keusahawanan antara pelajar dan syarikat-syarikat.

Selain itu, Uniti Runding iaitu anak syarikat Kolej Uniti Sdn. Bhd. juga menandatangani MoU bersama mySepadu Sdn. Bhd. dan Million Dual Sdn. Bhd. dalam usahasama membangunkan konsep perniagaan berbentuk pejabat maya kepada para usahawan.

2 5 2
Jawapan Paling Bijak!
2016-02-24T17:23:06+08:00
Klu karangan laporan ni kena ade 
-pendahuluan :bila,di mana,siapa dan berapa orang yang terlibat.
-isi isi penting:tujuan diadakan, pastu kena ade 2 aktiviti dan acara   kemuncak
-penutup:acara berakhir dan harapan
harap membantu
3 5 3