Jawapan

2016-02-25T20:35:03+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

1 Pengenalan sistem politik Barat

Diperkenalkan Sir Andrew Clarke melalui Perjanjian Pangkor 1874.Pentadbiran negeri: diambil alih Residen.Pembesar tempatan diberi pencen dan digantikan pegawai British.

2 Perkembangan sistem pendidikan

Sistem pendidikan Inggeris & sekolah vernakular MelayuKesan: lahirnya golongan intelek Melayu yang mampu berfikir tentang kemajuan bangsanyaMereka sedar keperluan sumbangan mereka demi kesedaran bangsa MelayuMenggunakan idea baru untuk memajukan diri & menolak penjajahan.

3 Dasar British

Orang luar digalakkan masuk ke Tanah Melayu.Imigran menguasai ekonomi Tanah Melayu sehingga wujud persaingan antara orang tempatan & asing.Orang Melayu kekal dengan padi & tidak dimajukan.Bandar baru dibuka (pusat pentadbiran) tapi orang Melayu masih tinggal di kampungTaraf hidup di bandar meningkat.Jurang taraf hidup meluas (antara orang tempatan luar bandar & imigran bandar).Ini menjadi isu untuk membangkitkan nasionalisme.

4 Pendudukan Jepun

Konsep Kawasan Sekemakmuran Asia Tenggara menekankan kebebasan negara-negara Asia
* Menentukan kemajuan sendiri
* Persaudaraan antara negara Asia
Menjanjikan kemerdekaan jika orang tempatan bekerjasama dengan mereka.Jepun sangat kejamKesengsaraan akibat kekurangan makanan & ubatKesan: semua penjajah dianggap zalim.

5 Penguasaan PKM

PKM menguasai balai polis & memerintah dengan kejam.Membunuh & menangkap mereka yang dianggap pro-Jepun.Konflik perkauman kerana ramai orang Melayu dibunuh.

6 Kemunculan mesin cetak

Pencetakan buku, majalah & kitab agama.Penyebaran ilmu & idea penentangan penjajah.

7 Gerakan Pan-Islam sedunia

Dimulakan Syeikh Muhammad Abdul (majalah al-Manar).Gerakan intelektual Islam yang didokong pelajar Islam seluruh dunia.Mementingkan Kepentingan dunia & akhirat.Mendorong umatnya menuju kejayaan.Gerakan lain: Gerakan Wahabi, Arab Saudi

8 Kesedaran politik serantau (Indonesia)

Kerapatan geografi/lokasi & budaya.Kematangan kesedaran politik & pendidikan melahirkan intelektual.Karya penulisan mengandungi idea kebebasan politik & penentangan penjajah serta dibaca masyarakat TM.

Kemasukan orang Indonesia ke Tanah Melayu memudahkan penerimaan unsur naionalisme Indonesia di TM.