Jawapan

2016-02-25T22:03:00+08:00
    DENGGI DATANG DARIPADA NYAMUKAEDES YG MEMBIAK.KITA SEHARUSLAH MENJAGA KAWASAN RUMAH KITA AGAR TIDAK MEMPUNYAI NYAMUK AEDES.NYAMUK AEDES SELALU ADA DI TEMPAT YG AIR BERTAKUNG.NYAMUK AEDES MEMPUNYAI SEPERTI GIGITAN YG KECIL TETAPI BERBISA.
  KESIMPULANNYA,HAPUSLAH DENGGI,CEGAH AEDES YG BERMAKSUD BERSAMA SAMA KITA BERUSAHAHA UNTUK MENGHPUS AEDES DAN BERSAMA SAMALAH KITA MENCEGAH AEDES.
2 4 2
2016-02-26T10:36:57+08:00
Masalah demam denggi semakin berleluasa di negara kita pada saban tahun. Seharusnya kita sebagai rakyat negara perlu mengambil tindakan sewajarnya agar perkara ini berkurangan. Cara untuk cegah denggi ialah membuang takungan air pada pasu bunga mahupun di dalam tayar lama. Hal ini kerana nyamuk aedes suka membiak di dalamnya. Selain itu, rajinkan diri membuat gotong - royong membersihkan kawasan rumah. Dengan itu nyamuk aedes akan hilang punca pembiakannya. Seterusnya, kita seharusnya memakai baju lengan panjang. Cara ini membantu kita daripada di gigit oleh nyamuk aedes. Oleh itu, marilah kita sama - sama mencegah nyamuk aedes sebelum parah.
6 3 6