Jawapan

2016-02-26T23:04:08+08:00
Makspemboleh ubah bergerak balas ialah hasil eksperimen

2016-02-26T23:07:50+08:00
Pemboleh ubah dimanipulasi @ diubah
pemboleh ubah bergerak balas @ diperhatikan

Kedua-dua pemboleh ubah ini boleh di dapati di dalam jadual, graf, dan rajah. Kadangkala, pemboleh ubah ini boleh ditemui di dalam penyataan yang diberikan di dalam soalan yang diberikan

.Apa itu 'pemboleh ubah dimanipulasi (PM)'.

'Pemboleh ubah dimanipulasi' atau juga dikenali dengan 'diubah', merupakan sesuatu perbuatan pengkaji untuk membezakan bahan ujikaji supaya penyiasatan yang dijalankan juga akan mendapat perbezaan. Untuk mengenalinya calon boleh melihat kepada PERBEZAAN YANG BOLEH DILAKUKAN OLEH MANUSIA.

Apa itu 'pemboleh ubah bergerak balas (PB)'.

'Pemboleh ubah bergerak balas' atau juga dikenali sebagai 'diperhatikan', merupakan hasil atau keputusan yang diperoleh setelah perkara yang diubah itu dilakukan. Calon boleh melihat kepada PERBEZAAN YANG TERDAPAT DI DALAM PENYIASATAN YANG BERLAKU SECARA AUTOMATIK (TIDAK DIBUAT OLEH MANUSIA).

Contoh : 

Ali menyediakan empat gelas air masak. Setelah itu dia telah memasukkan pati berperisa seperti sirap, sarsi, jagung dan anggur ke dalam setiap gelas. Setelah dia memasukkan pati tersebut, setiap air masak itu menghasilkan warna-warna yang berbeza.

Di dalam penyiasatan ini,

Pemboleh ubah yang dimanipulasi @ diubah               
= jenis pati berperisa

Pemboleh ubah yang bergerak balas @ diperhatikan  
= warna air

Terdapat satu lagi pemboleh ubah iaitu pemboleh ubah yang dimalarkan @ ditetapkan. Pemboleh ubah yang dimalarkan ialah perkara yang perlu dikekalkan di dalam setiap penyisatan tersebut. Di dalam penyiasatan di atas JENIS AIR adalah pemboleh ubah dimalarkan. Ini kerana, pada setiap pati dimasukkan ke dalam air masak. Jika salah satu air masak itu ditukar kepada air kopi maka akan berlakunya perubahan dan penyiasatan yang dijalankan akan terganggu.

Ini bermakna pemboleh ubah dimalarkan @ ditetapkan merupakan perkara yang perlu dikekalkan dan boleh mempengaruhi hasil penyiasatan jika ianya diubah.

Semoga penerangan ini akan dapat membantu anda semua. Jika ada sebarang masalah, sila bertanya....

1 5 1