Jawapan

2016-02-26T23:49:49+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1- Melatih umat islam yang berada di alam ciptaan Allah ini bersatu dan meninggikan syiar islam dan berganding bahu untuk menegakkan agama Allah, supaya hubungan diantara masyarakat islam terjalin lebih erat, lebih mesra tanpa mengira warna kulit sekalipun berbeza bahasa,adat,dan kebudayaan sebagaimana firman Allah swt di dalam al-Quran: 

Maksudnya : 
"Wahai manusia sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan kami jadikan kamu berbagai-bagai bangsa dan puak supaya kamu berkenalan diantara satu sama lain . Sesungguhnya semulia-mulia kamu disisi Allah ialah orang lebih takwanya diantara kamu (bukan keturunan atau bangsanya). 
Sesungguhnya Allah sangat-sangat mengetahui lagi amat mendalam pengetahuannya." 
(surah al-hujrat ayat 13) 

2- Tegasnya ibadah haji merupakan lambang perpaduan umat islam supaya sentiasa berada dalam ikatan yang kukuh dalam menghadapi cabaran dunia yang bermacam ragam yang cuba hendak menodai dan menjatuhkan maruah umat islam serta kesucian agamanya. 

Umpamanya di Padang Arafah, semangat perpaduan dan persaudaraan umat islam erat sekali sesama manusia tidak kira raja,rakyat biasa,miskin atau kaya semuanya berpakaian seragam berwarna putih bersama-sama mengabdikan diri kepada Allah swt yang maha Esa dan Agung. 

3- Manakala melontar pula adalah lambang kesucian rohani dan jasmani dengan kesabaran menjalankan perintah Allah sebagai tauladan di atas pengorbanan Nabi Ibrahim as sewaktu hendak menyembelih Nabi Ismail as sebagai korban. Di samping itu, syaitan cuba untuk mengoda dengan harapan dapat memperdayakan Nabi Ibrahim. Namun begitu, Nabi Ibrahim as berjaya menangkis godaan syaitan dan kita diperintahkan supaya melakukan ibadah haji ini sebagai lambang ketaatan yang tidak berbelah bagi. 

4-Begitu juga saie, dimana peristiwa Siti Hajar isteri Nabi Ibrahim as yang berlari berulang-alik dari Safa ke Marwah kerana mencari air di tengah-tengah padang pasir yang kering-kontang untuk minuman anaknya Nabi Ismail as yang baru lahir sehingga terpancar air mata atau air zam-zam dari bumi yang diberkati. Peristiwa ini dapat menanam semangat perjuangan ke dalam jiwa setiap umat islam supaya terus berusaha tanpa jemu menghadapi cabran hidup. 

5- Manusia adalah makhluk Allah yang paling istimewa sekali berbanding dengan makhluk-makhluk Allah yang lain kerana diberikan akal dan nafsu. Dengan ini manusia dinaikkan ke darjat yang tinggi sekiranya menggunakan akalnya dengan sempurna. 

Menunaikan ibadah haji menurut hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra Rasullulah saw bersabda:

"Barang sesiapa menunaikan haji ke Baitullah sedangkan ia tiada melakukan persetubuhan dan perkara-perkara yang dilarang maka bersihlah ia dari dosanya seperti hari ia dilahirkan oleh ibunya."
(riwayat Bukhari dan Muslim)

Serta hadis daripada Abu Hurairah ra bersabda Rasullulah saw : 

"Dosa yang berlaku di antara dua umrah adalah dihapuskan dan tidak ada balasan bagi haji mabrur melainkan syurga." 
(riwayat Bukhari dan Muslim)

* semoga membantu
1 5 1
2016-02-28T12:43:30+08:00
- dapat melahirkan negara yang patuh dalam melaksanakan tanggungjawab terhadap tuntutan agama .
- dapat menjadikan negara yang sentiasa berada didalam keredhaan Allah .