Jawapan

2016-02-27T16:46:44+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Ciri-ciri Murid yang Cemerlang

Jika kita tanya rakan-rakan kita,tentu mereka berhasrat menjadi murid cemerlang.Kita tiada wang ringgit untuk membalas jasa ibu bapa kita.Kecemerlangan dalam UPSR merupakan satu cara untuk membalas jasa mereka.
Saya berpendapat,untuk cemerlang dalam pelajaran,kita perlu memberi tumpuan sewaktu di kelas.Pada waktu guru mengajar,ketepikan segala masalah dan jangan pedulikan mereka yang bagai murai tercabut ekor.Sekiranya tidak faham,jangan segan untuk bertanya.
Apabila tiba di rumah,segeralah membuat latihan.Jika kerja sekolah sudah habis,ulang kaji sendiri tanpa disuruh,bukan bagai pahat dengan penukul.Banyak buku latihan boleh kita peroleh di kedai-kedai buku dengan harga tidak sampai RM3.
Kelas tambahan berfaedah untuk menambah pemahaman akan sesuatu mata pelajaran.Di kelas murid sekitar 40 orang,menyebabkan guru tidak mampu memberi perhatian yang lebih.Jadi,dengan jumlah murid yang sedikit di kelas tambahan,kita lebih berpeluang untuk bersoal jawab.
Pemakanan seimbang penting kepada kita.Jika minda kita cerdas,kita tidak akan mengantuk di kelas dan pelajaran pula mudah difahami.Jadi,elakkanlah makan makanan ringan,tetapi lebihkan makan buah-buahan dan minum air kosong.
Guru dan ibu bapa perlu dihormati agar kita memperoleh keberkatan ketika belajar.Sebelum ke sekolah,cium tangan ibu dan ayah untuk memohon restu.Di sekolah pula,budi bahasa perlu dijaga,jangan sampai guru jauh hati,sebaik-baiknya perlu ringan tulang membantu guru.
Demikianlah serba sedikit ciri-ciri untuk menjadi murid yang Cemerlang.Sebenarnya mentimun dan pisau di tangan kita,jadi kitalah yang wajar mencorakkan nasib kita,bukan orang lain.Oleh itu,berusahalah membalas jasa orang yang kita sayangi itu dengan menjadi murid yang Cemerlang.