Jawapan

2016-02-28T19:36:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kurangnya senaman. Tidak mengamalkan pemakanan seimbang. Pengambilan makanan segera secara berlebihan.
1 2 1
Excess carbohydrates and lipids will converted to body fat and cause obesity
2016-02-29T21:41:45+08:00
Pemakanan yang tidak sihat 


Dalam masa terkini khususnya Malaysia, kita mempunyai  pelbagai kaum dan juga hidangan makanan yang berbeza. Terdapat 90% daripada masyarakat kita telah menjadikan makanan yang tidat sihat sebagai rutin makanan harian mereka.Contoh bagi makanan yang tidak sihat adalah seperti roti canai ,teh tarik, nasi lemak dan sebagainya.Perkara yang membimbangkan ialah makanan yang tidak sihat dengan perlahannya telah menjadi sarapan bagi lapisan masyarakat kita.

Genetik


Kegemukkan boleh diturunkan dari generasi sebelumnya kepada generasi berikutnya di dalam sesebuah keluarga.Disebabkan itu kita seringkali menemui ibu bapa yang gemuk cenderung mempunyai anak-anak yang mempunyai saiz yang sama dengan mereka.
Hal ini berlaku apabila ibu yang mengalami obesiti hamil.Pada waktu itu,berlakulah perkongsian sel lemak dengan bayi dikandung oleh mereka,maka unsur sel lemak yang berjumlah besar akan diturunkan kepada si bayi sewaktu dalam kandungan. Maka tidak hairanlah bila bayi yang lahir  memiliki unsur lemak tubuh yang relatif sama dengan si ibu.


Pengambilan gula berlebihan


Pengambilan gula berlebihan ditambah dengan tabiat malas bersenam juga mendedahkan seseorang itu kepada pelbagai risiko kesihatan.Misalnya, gula boleh menjejaskan platelet darah yang mungkin menjadi punca masalah jantung

Chia Shi Churn (206523)Budaya makan pada lewat malam


Tahukah anda bahawa Malaysia antara negara yang mempunyai pelbagai jenis variasi makanan. Kebanyakkan peniaga restoran makanan menjalankan perniagaan mereka hingga lewat malam atau 24jam.


Implikasinya kebanyakkan masyarakat mudah untuk mendapatkan pelbagai jenis makanan tanpa mengira khasiat yang terkandung dalam makanan tersebut.


Hal ini menyebabkan golongan yang makan pada lewat malam mempunyai tenaga yang berlebihan dari yang diperlukan oleh badan mereka.


Tenaga tersebut akan bertukar menjadi sel-sel lemak yang akan disimpan dalam tubuh.


Jika sel-sel lemak itu dikumpul dan berada dalam kuantiti yang banyak tanpa melakukan sebarang aktiviti yang boleh mengurangkan kuantiti lemak tersebut,maka seseorang itu akan mengalami obesiti.  

  Pengaruh emosi yang tidak stabilPengaruh emosi juga antara punca berlakunya obesiti.Menurut kajian yang dijalankan oleh pakar kesihatan,kebanyakkan individu yang mengalami tekanan obses untuk makan makanan dalam kuantiti yang banyak tanpa mengambil kira kandungan makanan tersebut.Bagi mereka, dengan makan sesuatu akan mengurangkan rasa tekanan yang dialami.Jadi, tidak hairanlah mereka akan mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak dan risiko untuk menghidap obesiti adalah tinggi.
1 3 1