Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-28T21:46:35+08:00

Sebagai warganegara malaysia yang  hidup dalam alaf-21 ini ,pelbagai cara boleh dilakukan bagi menunjukkan semangat cinta akan negara Malaysia. Antara cara yang boleh ditonjolkan bagi membuktikan bahawa kita mencintai negara Malaysia yang cemerlang, gemilang dan terbilang ini, adalah melalui perlakuan, percakapan yang ditonjolkan kepada masyarakat.

 

Hal ini sedikit sebanyak dapat dijadikan tauladan dan ikutan kepada orang ramai. Contohnya melalui sikap kitamengibarkan bendera Malaysia di kenderaan rumah maupun kelas kita belajar.

Percakapan kita yang berkaitan kebanggaan dan kesyukuran mendiami negara yang aman dan mewah juga membuktikan rasa cinta kita pada tanah air. Kesemua ini,membuktikan bahawa kita mempunyai semangat patriotisme yakni cinta akan negara.

Selain itu, kita dapat membuktikan bahawa kita mempunyai semangat cinta akan negara denganmengharumkan nama Malaysia di persada dunia. Hal ini jelas dibuktikan oleh Dato` Nicol Ann David yang mengharumkan nama Malaysia dalam bidang sukan. Ini jelas menunjukkan semangat cinta akan negara yang terdapat pada jiwa Dato` Nicol .Begitu juga kita, dapat mengharumkan malaysia melalui penglibatan dalam beberapa acara bertaraf dunia atau  memadai memberi sokongan kepada perjuangan mereka terutama semasa pertandingan di adakan.

Seterusnya, kita dapat menunjukkan cinta akan Malaysia melalui penglibatan dalam perarakkan hari kemerdekaan. Sedikit sebanyak ianya menunjukkan bahawa kita mempunyai semangat patriotisme yang tinggi. Hal ini dapat menyumbangkan kemeriahan sambutan hari merdeka yang setahun sekali disambut di merata tempat.

Di samping itu, kita juga dapat menunjukkan bahawa kita mencintai negara malaysia dengan mengadakan kempen-kempen kesedaran kepada remaja masa kini yang semakin dijajah minda melalui pelbagai cara yang tanpa disedari langsung. Kita wakilkan diri bagi menyedarkan mereka kembali kepad jati diri Malaysia sebenar.Akhir sekali, kita dapat menunjukkan semangat cinta akan negara Malaysia dengan mengadakanlaman-laman web dan blog mengenai kehebatan, keidahan, keistimewaan negara Malaysia. Hal ini kerana, pada zaman kini, remaja lebih banyak meluangkan masa lapang dengan melayari internet. Dengan wujudnya laman web yang bersifat patriotisme ini, akan terubahlah sedikit pandangan masyarakat mengenai cara-cara menunjukkan cinta akan negara Malaysia. Ini akan membawa kearah lebih bersemangat memperjuangkan negara Malaysia agar MALAYSIA DAPAT MENCAPAI WAWASAN 2020
1 5 1
2016-02-28T21:48:49+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
- Senantiasa bersyukur kepada Allah
- Nikmat kemerdekaan mestilah disyukuri, dikekalkan dan terus dipupuk terutama dalam jiwa anak-anak muda- Belajar hingga tingkat tinggi, meraih cita-cita dan membangunkan negara.
- Menghargai jasa-jasa pahlawan/pejuang
- Cinta akan tanah air