am i right you ask this question
awk nk buat karangan awk bayangkan yg awk adalah otak ,apa fungsi otak tersebut dan awk ceritakan mcm mana otak ini membantu awk dlm kehidupan seharian
kalau masih kurang jelas awk boleh tanya dan saya boleh kasi contoh
tq

Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-02-29T12:58:07+08:00
KARANGAN AKU SEGUMPAL OTAK

Aku sejenis organ terpenting dalam tubuh manusia. Aku berwarna putih kekuningan. Aku terletak di dalam kepala manusia dan dilindungi oleh tengkorak.

Komponenku terdiri daripada otak besar, otak kecil serta saraf tunjang. Beratku hanya 5% daripada keseluruhan berat tubuh manusia. Begitupun, aku mampu menyimpan 15 trilion maklumat dalam tubuhku.

Fungsi penciptaanku mudah; untuk berfikir. Selain itu, aku dicipta untuk menyimpan pelbagai memori sepanjang kehidupan manusia. Aku juga digunakan untuk menyelesaikan masalah kehidupan manusia.

Sebagai organ tubuh, aku memerlukan makanan. Makananku ialah oksigen, glukosa dan garam mineral. Aku paling benci akan arak, dadah dan minuman bergas kerana boleh menumpulkan malah memusnahkan kemampuanku.

Sebenarnya, tidak ramai manusia yang tahu tentang fungsi otak kanan dan otak kiriku. Kalau hendak tahu, otak kiriku merangsang kecerdasan akademik seperti kecerdasan bahasa dan logik matematik. Otak kananku pula merangsang aktiviti santai seperti muzik dan pergerakan tubuh. Kalau kedua-dua belah otakku digunakan, manusia akan menjadi lebih cemerlang.

Sehingga kini, sedikit sangat maklumat tentang diriku yang diketahui oleh manusia. Justeru, kuharap lebih banyak kajian tentang diriku dilakukan demi kecemerlangan manusia juga.
2 5 2
2016-02-29T16:50:54+08:00
- berfikir - membuat kesimpulan - pergerakkan - feria manusia
1 5 1