Darurat yang berlangsung selama 12 tahun meninggalkan kesan dalam aspek politik, ekonomi dan sosial. Lengkapkan maklumat berkaitan aspek Sosial berikut:

(i) Mengorbankan banyak nyawa
Darurat telah menyebabkan kehilangan nyawa yang banyak dalam kalangan orang awam, pasukan-----------------------------------------------------dan komunis. Menjelang akhirtahun 1950, jumlah orang awam dan tentera yang terkorban serta cedera ialah sebanyak 21 231 orang manakala di pihak komunis pula sebanyak 6133 orang.

(ii) Catuan makanan

Kerajaan terpaksa mencatu bekalan------------------------------------------------------
kepada penduduk ketika darurat. Keadaan ini menyebabkan mereka terpaksa bergantung dengan makanan seperti ubi-ubian.


(iii) Masalah perhubungan kaum

Darurat turut meninggalkan kesan terhadap hubungan kaum di Tanah Melayu. Bagi meredakan ketegangan yang wujud ketika itu, pemimpin tempatan seperti Dato’Onn Ja’afar, E.E.C.Thuraisingam danTan Cheng Lock
bersepakat untuk menubuhkan---------------------------------------------------------
Matlamat penubuhan jawatankuasa ini adalah untuk menjalin hubungan yang erat antara penduduk yang berbilang kaum.


# sejarah tingkatan 3 bab 3 pt3

1

Jawapan

2016-03-03T22:50:37+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
(i) keselamatan
(ii) makanan
(iii) Jawatankuasa Hubungan antara Kaum (CLC)