Darurat yang berlangsung selama 12 tahun meninggalkan kesan dalam aspek politik, ekonomi dan sosial. Lengkapkan maklumat berkaitan aspek Ekonomi berikut:
(i) Kehidupan rakyat terganggu
Semasa darurat, kehidupan rakyat terganggu dan mereka tidak dapat menjalankan kegiatan harian dengan aman ekoran wujudnya ancaman _____________________________________

(ii) Menjejaskan pengeluaran sumber ekonomi negara
Semasa darurat, sistem perhubungan, jentera melombong dan kemudahan awam __________________________. Keadaan ini menyebabkan pengeluaran sumber ekonomi negara terjejas.

(iii) Perbelanjaan pertahanan meningkat
Sepanjang tempoh darurat, kerajaan terpaksa mengeluarkan perbelanjaan sebanyak $250 000-300 000 sehari. Selama 12 tahun, perbelanjaan yang terpaksa dikeluarkan adalah sebanyak $721.9 juta.
Perbelanjaan ini dikeluarkan bagi membeli peralatan __________________________ dan memperbesarkan pasukan keselamatan.

(iv) Pembangunan terjejas
Darurat telah menyebabkan tumpuan kerajaan tertumpu pada pembangunan di kampung baru. Kesannya pembangunan di kawasan __________________________ kıırang mendapat perhatian, hegitu juga usaha untuk meningkatkan taraf hidup rakyat.


# sejarah tingkatan 3 bab 3 pt3

1

Jawapan

2016-03-03T22:50:01+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
(i) komunis
(ii) musnah
(iii) tentera
(iv) luar bandar