Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-03-03T21:34:43+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 PENGAJARAN – Dilihat dari aspek politikBetapa nilai perpaduan antara pemimpin pemerintah dan rakyat jelata amat penting. Apabila pemerintah mampu memikul amanah membela rakyat , tidak mementingkan diri sendiri ,berintegriti , bertanggungjawab , berwibawa, bijak, tegas dan tidak mengamalkan rasuah maka negara akan sentiasa aman dan dipandang tinggi orang luar. Pemimpin-pemimpin yang telah dipilih haruslah menjalankan tanggungjawab sebaik mungkin dan sedia berkhidmat untuk negara dan bangsa. Inilah faktor-faktor yang tidak diambil berat oleh Pemerintah di zaman kesultanan Melaka. Tampuk pemerintahan sesebuah negara haruslah kuat,mempunyai hubungan yangbaik di antara sesama pemimpin dan rakyat jelata.Para pemimpin juga harus menolak kepentingan peribadi demitugas dan tanggungjawab kepada negara. Amalan rasuah perlu dihapuskan kerana ia akan melumpuhkan seluruh jenter pentadbiran negara. Sikap adil dan saksama juga harus ada. Sebagai rakyat,kita juga mempunyai tanggungjawab dalam menentukan kesatabilan politik negara kita. Kita harus menghormati dan taat kepada pemimpin kita. Jangan mudah melatah, jika ada dasar-dasar kerajaan yang kita tidak persetujui dengan cara mogok atau demonstrasi.Segala permasalahan perlu diselesaikan secara aman melalui perbincangan yang rasional.Sesuai dengan slogan Perdana Menteri kita,Datuk Seri Najib bin Tun Razak,"Rakyat didahulukan,pencapaian diutamakan,"kita dengan penuhkeyakinan percaya bahawa peristiwa kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka tidakakan berulang.

 – Dilihat dari aspek EkonomiKekayaan dan kesenangan yang melimpah ruah yang dinikmati pembesar-pembesar Melaka menjadikan mereka leka dan berlumba-lumba mengikis harta negara. Pengajaran daripada peristiwa itu, kita tidak harus leka dengan hasil mahsyul negara dan berlumba-lumba memunggah harta kekayaan negara demi kepentingan diri sendiri. Pemimpin-pemimpin negara perlu bijak menyalurkan hasil negara untuk dinikmati semua rakyat jelata. Pembangunan negara dan kemudahan infrastruktur dapat dinikmati bersama. Tidak harus kekayaan dimonopoli oleh seseorang individu, sesuatu kaum atau koloni-koloni tertentu sahaja.Ekonomi akan bertambah kukuh dan jauh daripada perasaan tidak puas hati , dendam dan dengki semua pihak.

– Dilihat dari aspek SosialSikap saling hormatmenghormati harus ditanamkan di dalam diri setiap masyarakat yang hidup dalam pelbagai kaum dan agama. Jika timbul prasangka yang berbentuk fitnah dan provokasi , maka akan membuakkan perasaan marah dan dendam pihak yang tidak berpuashati. Sikap kurang senang orang-orang melayu dengan India-Muslim, dan permusuhan orang-orang cina dengan penduduk tempatan Melaka menjadi perpecahan di dalam negeri itu sendiri sehingga memudahkan pihak Portugis menguasai minda pihak yang kurang puas hati membantu mereka melumpuhkan lagi pentadbiran negara. Ini sepatutnya menjadi cermin generasi kita hari ini. Setiap kaum harus menghormati adat resam kaum-kaum yang lain dan menjauhkan  rasa prejudis dan saling mengekalkan keharmonian negara ini.Setiap rakyat perlu menanam dalam jiwa perasaan taat setia terhadap raja dan negara ataupun pemerintah. Tanpa sokongan rakyat , sehebat manapun tokoh ata pemerintah itu, akan goyah dan punah juga akhirnya. Semangat patriotisme di dalam masyarakat amat diperlukan meskipun hidup dalam budaya dan agama yang berbeda. Di dalam negara kita, prinsip rukun negara menjadi wadah perpaduan sepanjang zaman. Menghargai perjuangan dan pengorbanan pemimpin terdahulu  amat dituntut daripada generasi kini dan akan datang.
3 3 3