Jawapan

2016-03-03T21:45:53+08:00
Informasi amat penting dalam era moden ini. Sesiapa yang menguasai dan memiliki banyak informasi maka merekalah yang paling berkuasa. Oleh itu, manusia berlumba-lumba mengejar informasi. Sumber informasi paling mudah diperoleh melalui sistem perhubungan yang tiada hadnya atau lebih popular dengan istilah Internet.
     Internet amat berguna dalam usaha kita menambahkan ilmu pengetahuan. Selain ilmu yang dicurahkan oleh guru-guru di dalam bilik darjah, kita boleh melayari Internet untuk mendapatkan informasi tambahan. DEngan informasi tambahan kita akan lebih berjaya berbanding pelajar-pelajar lain yang hanya bergantung kepada buku teks. Terdapat banyak laman web yang sesuai untuk pelajar-pelajar sekolah seperti Portal Pendidikan Utusan Malaysia dan tutorial.com.my.
     Dengan adanya Internet, urusan permohonan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi juga bertambah mudah. Selain daripada data terperinci tentang kursus-kursus yang ditawarkan, pelajar-pelajar juga boleh mengisi borang permohonan secara talian terus. Bukan itu sahaja, pelajar-pelajar tidak perlu menunggu akan keputusan permohonan kerana mereka boleh menyemaknya dengan melayari Internet.
     Pendek kata, memang banyak kelebihan yang diperoleh apabila kita mahir menggunakan Internet. Kita mestilah berusaha untuk meraih segala peluang yang ada kerana yang bulat tidak akan datang bergolek dan yang pipih tidak akan datang melayang.
2 3 2
2016-03-03T23:08:49+08:00
Internet merupakan media yang sangat berpengaruh pada masa ini.Terdapat pelbagai manfaat yang boleh diambil melalui penggunaan internet.

Antaranya ialah kita dapat berhubung dengan sesiapa jua seantero dunia pada bila-bila masa dan di mana jua.Tamsilnya,kita boleh menghantar e-mel atau bersembang.

Selain itu,kita juga boleh mendapatkan pelbagai maklumat melalui internet.Sebagai contoh,kita boleh menyelusuri laman-laman web yang ada untuk mendapatkan maklumat.

Berita-berita dari dalam dan luar negara juga dapat diketahui dengan mudah dan cepat.Tamsilnya,kita boleh pergi ke laman web yang menyediakan akhbar dalam talian dan membacanya.

Di samping itu,kita tidak perlu beratur untuk membayar sebarang bil kerana kita boleh membayar secara ’online’.Hal ini demikian kerana pihak-pihak bank telah menyediakan khidmat internet bagi memudahkan pelanggan mereka menyelesaikan urusan perbankan mereka.

Kesimpulannya,terdapat banyak kebaikan internet.Namun kita perlu berwaspada agar penggunaan internet tidak memudaratkan kita.