Jawapan

2016-03-04T12:48:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Setiap manusia dikurniakan otak yang sama bijak. Bergantung kepada manusia tersebut menggunakan otaknya dengan sebaik mungkin. Teknik belajar yang baik dapat membantu orang yang berkebolehan sederhana mencapai keputusan yang cemerlang berbanding dengan orang yang berkebolehan baik tetapi mempunyai teknik yang lemah.

Sesuatu teknik / strategi belajar yang baik akan menjimatkan masa, memudahkan kerja, menambat minat dan boleh kita menguasai pelajaran kita. Semua orang ingin mencapai keputusan yang cemerlang tetapi tidak tahu bagaimana untuk mencapainya ? Seringkali ramai penuntut yang beranggapan bahawa keputusan cemerlang hanya untuk orang yang bijak pandai sahaja. Dengan demikian, mereka tak perlu lagi berusaha mencapai kecemerlangan kerana mereka bukan dari orang yang bijak pandai..

 

2.    Bagaimanakah caranya mencapai keputusan yang cemerlang ?

Kebanyakan orang bukan bijak pandai, tetapi mereka masih boleh berjaya , mengapa ? Kita perlulah mempunyai perkara-perkara berikut untuk berjaya dalam pelajaran :

2.1 Suatu sistem yang teratur lagi tepat.

2.2 Keazaman yang tinggi untuk mencapai kejayaan..

2.3 Pegangan hidup " Kerjanya minima tetapi hasilnya maximum".

2.4 Peraturan yang teliti dan cekap.

Ramai pelajar yang membuat jadual waktu untuk belajar tetapi tidak kurang juga yang hanya sekadar membuat jadual waktu untuk hiasan dinding tanpa dipatuhi. Bagi yang mematuhinya pula mereka lebih cenderong untuk membuat diri sibuk dengan membuat pelbagai ulangkaji dan sebagainya dalam jadual waktu itu. Keadaan seperti ini boleh kita ibaratkan seperti pendulang bijih timah. Banyak kerja yang hendak dilakukan tetapi perkara pokok yang dikehendaki di sana ialah bijih timah sahaja, bukannya tanah, batu, pasir, air dll yang terdapat dalam tanah yang telah digali tadi. Ramai pelajar gagal mencari bijih timah ini tetapi lebih gemar mengali tanah yang mempunyai banyak bijih timah. Keadaan seperti ini telah menyebabkan mereka tidak mampu mendapat keputusan yang baik kerana mereka merasakan pelajaran tersebut terlalu berat untuk di bawa bersama.

Untuk berjaya dalam pelajaran, jawab soalan-soalan berikut kerana ia dapat membantu mencapai kejayaan anda :

Benar-benarkah anda ingin mencapai kejayaan dalam peperiksaan.?Adakah anda merasakan anda tidak mampu mencapai kejayaan ?Selalukah anda bertanya tentang masalah-masalah pelajaran anda ?Adakah anda mempunyai jadual waktu belajar yang jelas dan teratur ?Adakah anda taat kepada jadual waktu yg telah dibuat ?Adakah cara anda membaca memberi anda faedah yang sepenuhnya ?Adakah cara anda mengulangkaji memberi faedah yang sepenuhnya ?Tahukah anda cara hendak menimbulkan minat dalam pelajaran anda ?Adakah anda merasakan kerja sekolah dan isi pelajaran anda terlalu banyak ?Tahukah anda cara hendak mendapat faedah yang sepenuhnya dari perbincangan ?Pernahkah anda menilai kemahuan diri sendiri ?

 

2. BERTANYA.

Bertanya adalah perlu di dalam pelajaranIa mungkin disebabkan kurang faham, tidak jelas, tidak ketahui dll.Jangan biarkan apa yang tidak difahami tanpa bertanya atau merujuk kepada kamus jika tidak fahami.Jikalau pelajaran bertambah, kekeliruan anda juga akan bertambah dan mula timbul kekeliruan. Otak mula berkecamuk.Jika terus dibiarkan akan menyebabkan topik yang dipelajari sudah jauh dan sukar ditarik balik (guru tidak akan mengulangi).Ketinggalan ini akan menyebabkan kerja bertimbun untuk dipelajari sendiri.Sebelum pelajaran melangkah lebih jauh, bertanyalah kepada rakan atau guru bagi mengelak kekusutan dan ketidakfahaman anda dalam pelajaran
1 4 1