Jawapan

2016-03-04T13:49:22+08:00
Di sini saya sertakan contoh karangan ibu bapa pendorong kejayaan
  • Pengguna Brainly
2016-03-04T19:01:31+08:00
Hai..
 yg 1 syarahan tau..

Tidak dapat dinafikan, didikan yang asuhan yang berterusan sejak  buaian merupakan langkah yang berkesan untuk membentuk peribadi mulia seseorang anak. Asuhan yang ditakrifkan sebagai belaian dan kasih sayang haruslah diterapkan sejak usia bayi lagi. Pepatah Melayu ada menyatakan, melentur buluh biarlah daripada rebungnya. Pepatah ini amat sesuai untuk diamalkan oleh ibu bapa dalam mencorak kehidupan anak-anak. Penerapan nilai-nilai murni pula dapat melahirkan anak-anak yang terpuji tingkah lakunya.

Pada zaman pasca modenisasi ini, kecemerlangan pelajar sudah menjadi impian dan harapan bagi setiap ibu bapa. Ibu bapa mana yang tidak berbangga, sekiranya nama anak mereka tersenarai sebagai pelajar cemerlang di sesebuah sekolah. Kejayaan mereka merupakan tonggak kemajuan negara. Pelajar yang cemerlang merupakan aset negara yang bernilai. Jika tiada mereka, pastinya akan mencetuskan kemunduran negara. Kecemerlangan seseorang acap kali dikaitkan dengan peranan ibu bapa. Pastinya pepatah anak-anak ibarat kain putih, ibu bapalah yang perlu mencorakkannya tidak menjadi sesuatu yang asing bagi kita. Sememangnya kajian membuktikan peranan ibu bapa amat penting dalam menentukan kejayaan anak-anak.

hadirin yg dihormati ,,,

Selain itu, ibu bapa sewajarnya menjadi pendorong untuk anak-anak mencapai kejayaan. Seandainya mereka mengalami kegagalan dalam pelajaran, ibu bapa tidak boleh cepat melatah dengan memarahi anak-anak mereka. Sebaliknya, ibu bapa wajar membisikkan kata-kata semangat untuk mereka. Seorang cendekiawan ulung pernah mengatakan, jika seseorang itu dilahirkan untuk gagal, dia tidak akan keluar daripada buaiannya untuk melihat dunia, justeru ibu bapa mestilah berusaha memberi keyakinan diri kepada anak-anak. Tambahan pula, gagal sekali bukan bererti gagal selamanya.


yg ni laporan plk k..tpi ni contoh ja tk ikut kehendk soalan tau

                      Laporan Hari Anugerah Kecemerlangan Murid
                           Sekolah Kebangsaan Taman Megah Ria
                                            Johor Bahru 

      Pada hari Sabtu bersamaan 12 Januari 2014, Sekolah Kebangsaan Taman Megah Ria telah melangsungkan Majlis Anugerah Kecemerlangan Murid di dewan sekolah. Majlis yang sering diadakan setiap tahun ini bermula seawal jam 8:00 pagi, dengan kehadiran murid-murid dan para ibu bapa yang turut meraikan majlis.

       Tujuan majlis ini diadakan adalah untuk memberikan penghargaan kepada murid-murid sekolah ini yang cemerlang dalam bidang akademik dan kokurikulum. Penganugerahan ini juga diharapkan dapat memberikan motivasi kepada murid-murid sekaligus menanamkan semangat berlumba-lumba untuk mengejar kejayaan dalam
kalangan murid sekolah ini.