Jawapan

2016-03-07T16:23:09+08:00
LATAR MASA

Lima Tahun-Pak Yusuf mendirikan bengkel perabot berupa bangsal di sebelah rumahnya sejak lima tahun yang lalu kerana berminat dengan kerja-kerja pertukangan.

Setahun-Zahar telah bekerja sejak setahun yang lalu di bengkel pak ciknya,Pak Yusuf.

Tiga Tahun-Sejak tiga tahun yang lalu selepas berhenti sekolah,Zahar sentiasa berusaha memohon pelbagai jawatan tetapi tidak berjaya.

Satu jam setengah-Selama satu jam setengah Zahar menaiki bas MARA dari Sik ke Alor Setar untuk bertemu dengan Suhaili.

Waktu pagi-Pak Yusuf menghantar Zahar mendaftar di IKM menaiki teksi Pak Usin pada awal pagi-Zahar pulang ke kampungnya pada waktu pagi dan mendapati ada kenduri di rumah Suhaili.

2.30 petang-Lima mini sebelum 2.30 petang Zahar dan rakan-rakannya dikehendaki berkumpul di padang pada minggu suai kenal.

Pada waktu malam-Norimi dan Zahar telah mendeklemasikan sajak hasil ciptaan mereka sendiri pada malam pentup minggu suai kenal di IKM Sungai Petani.

Awal bulan-Semua pelatih IKM termasuk Zahar akan menerima wang imbuhan sebanyak RM200.00 pada setiap bulan.

Tiga bulan-Mak Kiah, ibu Zahar pernah dirawat selama tiga bulan di wad Tibi.-Selepas tiga bulan menduduki peperiksaan asas,barulah Zahar dan rakan-rakannya mendapat keputusan peperiksaan mereka.

Dua minggu-Pasukan bola sepak IKM Alor Setar bertandang ke IKM Sungai Petani dua minggu selepas perlawanan persahabatan di tempat mereka.

Enam bulan-Zahar menjalani latihan Pertukangan Perabot di IKM Sungai Petani selama enam bulan.-Zahar dan rakan-rakannya perlu menjalani latiah dalam loji selama enam bulan.Zahar diterima menjalani latihan di KIlang Perabot Usaha Bersatu di Kawasan Perindustrian Kamunting,Taiping.

LATAR TEMPAT

1) Bengkel Pak Yusuf-Sejak setahun yang lalu,Zahar bekerja di bengkel Pak Yusuf bagi membantu pendapatan keluarganya.-Di dalam bengkel yang diubah suai daripada bangsal,Pak Yusuf menyiapkan tempahan perabot daripada penduduk kampung dan jiran-jirannya.

2) Bengkel Pertukangan Perabot-Zahar dan rakan sekelasnya menduduki peperiksaan asas di k dalam bengkel Pertukangan Perabot.Mereka diberi masa 15 jam untuk menyiapkan rak buku.

3) Padang-Ramli mengajak Zahar menyertai latihan bola sepak di padang bola kerana mereka kekurangan pemain.

4) Rumah Ketua Kampung-Pada hari satu kepulangan Zahar ke kampung,ada kenduri di rumah ketua kampung Pak Karim.

5) Stesen Bas MARA-Zahar menaiki bas ke Stesen Bas MARA di Alor Setar untuk bertemu dengan Suhaili.

6) Kompleks City Point,Alor Setar-Zahar dan Suhaili makan di Restoran Kentucky Fried Chicken di Kompleks City Point,Alor Setar.

7) IKM Sungai Petani-Zahar dan Norimi bertemu pertama kali semasa mereka mendaftar di IKM Sungai Petani.Zahar mengikuti kursus Pertukangan Perabot manakala Norimi mengikuti kursus Lukisan Seni Bina.

8) Kampung Carok Petitih,SikZahar dan Pak Yusuf bertolak dari Kampung Carok Petitih menuju ke IKM Sungai Petani menaiki teksi Pak Usin.