Jawapan

2016-03-06T21:32:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Ada 2 cara yang sya tau la
1) g(x)=(2x-3)/5

×2 -3 ÷5
-------------->
kasi songsang as in terbalikan operationnya
<-------------
÷2 +3 ×5

g-1(x)= (5x +3)2

#tetapi cara ini tidak boleh digunakan jika operation yang digunakan complicated berabis
#jika menggunakan cara ini, hanya boleh songsang operationnya, sign tidak boleh
eg, 2x = darab 2
-2x= darab -2

Cara kedua pula ini,
2) g(x)= (x + 3)/5

g-1(x)=(x + 3)/5
let fungi g-1(x) be y supaya tidak membingungkan buat sementara waktu
●jadikan x in y terms
g-1(x)=(x + 3)/5
y=(x + 3)/5
5y=(x + 3)
5y-3=x
x=5y-3

#maaf jikalau too complicated utk faham :)
1 4 1