Jawapan

2016-03-06T21:33:09+08:00
Sinopsis Darah Titik Di Semantan 
Sebuah lagi kisah perjuangan anak bangsa menentang penjajah. Kali ini gelanggangnya di Pahang. Pendukung utamanya, Datuk Bahaman dan anak-anak buahnya. Antagonisnya, Inggeris bukan sahaja mencabuli perjanjian yang telah dibuat tetapi menghina anak negeri dengan sikap tamak dan angkuh. 
Sejarah menjadi bukti bahawa perjuangan menegakkan kebenaran dan mengembalikan hak banyak sekali dugaannya. Ada kalangan yang menangguk di air yang keruh, menjadi talam dua muka, mengkhianati bangsa sendiri demi kepentingan peribadi. Inggeris bijak memainkan jarum, mendalang orang yang mudah diperalatkan dan menyebar fitnah bagi melumpuhkan perpaduan rakyat.
Perjuangan yang bersejarah ini dilihat daripada kaca mata anak-anak remaja yang cekal dan berani, yang menginsafi erti maruah dan harga diri. 
2 4 2
Ini ayat dari blakang buku darah titik di semantan
Ini buak..
Ini bukan sinopsis nya
2016-03-07T13:57:17+08:00
Mengisahkan perjuangan Datuk Bahaman menentang penjajahan Inggeris di Semantan. Perjuangan Datuk Bahaman turut dibantu oleh Datuk Panglima Raja Awang Ishak, Imam Perang Weh dan Mat Lela. Mereka merupakan pahlawan-pahlawan yang sering bersama Datuk Bahaman di Semantan.    Disamping itu, Mat Kilau dan Tok Gajah juga adalah penggerak kebangkitan rakyat Pahang menentang Inggeris. Kemunculan Tuan Owen, Desborough dan Rodge adalah watak-watak penjajah yang sering menggugat keamanan bumi Semantan.    Perjuangan mengembalikan kedaulatan bangsa pasti akan nada cabaran dan dugaan. Ada kalangan yang menangguk di air yang keruh, menjadi talam dua muka, mengkianati bangsa sendiri demi kepentingan peribadi. Hal ini menjadikan perjuangan menjadi semakin sukar.     Pihak Inggeris mempunyai pelbagai cara untuk mendapatkan apa yang dimahukan. Termasuklah sanggup menggugut sultan untuk mencapai apa yang dihajati oleh mereka. Penglibatan sultan menimbulkan rasa serba salah buat penggerak kebangkitan rakyat, Datuk Bahaman. Perjuangan yang bersejarah ini akan meninggalkan kesan yang nyata untuk seluruh generasi yang akan datang.  
1 3 1