Jawapan

2016-03-07T19:45:13+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perlu ditegaskan bahawa walaupun dikaitkan dengan Nabi Allah Sulaiman, atas sifat asalnya sebagai sastera lisan, unsur mitos (myth, cerita diada-adakan) dan tokok tambah adalah lumrah. Dalam al-Quran memang digambarkan kelebihan Nabi Sulaiman alaihissalam boleh berkomunikasi dengan haiwan dan jin. Namun, kisah 'Pelanduk Mengajar Memerang' ini hanya satu satira dan bukan bertaraf sejarah atau kisah yang benar-benar pernah terjadi.

Petikan prosa tradisional yang dimaksudkan termuat dalam naskhah antologi 'Baik Budi, Indah Bahasa', muka surat 35 - 44. Sinopsisnya telah disediakan oleh penyunting antologi, Nor Azah Abd Aziz paga halaman 36. Walaupun demikian, perbincangan ini mungkin menggunakan pendekatan yang sedikit berbeza.

Sinopsis

Nabi Allah Sulaiman mempunyai lima orang perdana menteri: manusia, jin ifrit, unggas, landak dan pelanduk. Perdana menteri paling bijak ialah pelanduk yang bergelar Syah Alam di Rimba (SAR). Suatu hari SAR terjumpa lubang memerang dengan 7 ekor anak yang ditinggalkan ibu bapa yang keluar mencari ikan. Kebetulan Sang Bubut memukul gendang perang, lalu SAR membuka pencak silat sehingga terpijak semua anak memerang hingga mati belaka. Apabila ibu bapa memerang balik, mereka mengenali bekas tapak kaki SAR, lantas berpakat menghadap Nabi Sulaiman.

Berdasarkan aduan memerang, Nabi Sulaiman menitahkan belatuk memanggil SAR menghadap, lalu ditanyakan motif tindakan itu. SAR menjelaskan dia menyangka Sang Bubut memukul gendang perang, maka secara tidak sengaja dia terpijak anak memerang. Sang Bubut yang dipanggil memberitahu dia melihat biawak berlari-lari sambil membawa pedang terhunus. Sang biawak pula memberitahu dia melihat labi-labi berenang secara senget sambil membawa perisai. Sang labi-labi melihat Sang Udang membawa tombak bercanggah. Sang udang berbuat demikian kerana melihat Sang Seberau mudik berikat pinggang melengkung.

Sang Seberau memaklum sembah kepada Nabi Sulaiman perihal anak bininya dianiaya Sang Memerang. Baginda murka terhadap memerang yang akhirnya mengaku salah. Nabi Sulaiman membuat keputusan bahawa tindakan SAR sebagai diat (nyawa dobalas nyawa) dan pesalah sebenar ialah memerang.

Tema:

Watak dan perwatakan

1  Nabi Sulaiman: adil, teliti

2  Syah Alam di Rimba / pelanduk / perdana menteri: bijaksana

3  Sang Memerang: tamak / mementingkan diri

4  Sang Bubut, Sang Biawak, Sang Labi-labi, Sang Udang: peka / prihatin / setia kawan

5  Sang Seberau: penyayang

6  belatuk / unggas suruhan: akur / taat / setia

Latar masyarakat

1  masyarakat ketua kerajaan: Nabi Sulaiman sebagai pemimpin sekalian makhluk

2  masyarakat rakyat jelata

3  masyarakat yang adil / teliti

4  masyarakat yang bijaksana

5  masyarakat yang tamak

6  masyarakat yang peka / prihatin / setia kawan

7  masyarakat yang penyayang

8  masyarakat yang akur / taat / setia

Nilai murni

keadilan / ketelitian

kebijaksanaan

kepekaan / keprihatinan / kesetiakawanan

kasih sayang

keakuran / ketaatan / kesetiaan

Persoalan

...

...

...

...

...

Pengajaran

...

...

...

...

...

Perbincangan kbat

...

Contoh tugasan

...

...

...

...

...

Cadangan jawapan

...

...

...

Saranan kepada murid

...

Saranan kepada guru

...

Kesimpulan dan penutup