Jawapan

2016-03-08T21:17:29+08:00
Saya HAZIQ NUR AIZAT BIN OTHMAN berusia 18 tahun . Saya dilahirkan pada 15 Ogos 1995 di Hospital Kluang Johor. Saya anak kedua daripada tiga orang adik beradik . Saya mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Tunku Mahmood 2 dari darjah satu hingga darjah empat. Saya  berpindah ke Sekolah Rendah Kebangsaan Batu Tiga, Kluang, Johor pada tahun berikutnya sehingga tamat darjah enam kerana keluarga saya berpindah rumah. Saya meneruskan pendidikan sekolah menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Aris Bendahara, Kluang, Johor. Oleh kerana saya lemah dalam bidang akademik dan keputusan Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) agak mendukacitakan, keluarga saya mencadangkan supaya saya beralih kepada bidang kemahiran yang sesuai dengan minat saya. Oleh kerana saya mempunyai minat dalam bidang kimpalan, saya telah memohon meneruskan pengajian di Sekolah Menengah Vokasional dan ditawarkan ke Sekolah Menengah Vokasional Kluang Johor dalam bidang kimpalan farbikasi logam. Pada tahun 2012, sekali lagi keluarga saya berpindah atas urusan kerja, saya juga berpindah ke Sekolah Menengah Vokasional Nibong Tebal sehingga tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).   

      Alhamdulillah, keputusan SPM agak memuaskan dan saya mendapat keputusan yang cemerlang dalam matapelajaran Kimpalan Arka dan Kimpalan Gas. Bagi meneruskan minat dan kerjaya sebagai jurukimpal yang Berjaya saya telah memohon ke beberapa institusi pengajian yang menawarkan kemahiran yang berkaitan.  

     Kini saya ditawarkan ke Universiti Kuala Lumpur Malaysia France Institute (MFI). Saya ditawarkan dalam bidang Diploma of Engineering Technologi In Welding selama tiga tahun. Apa yang saya cita-citakan telah dimakbulkan. Saya juga bercita-cita untuk menjadi seorang ‘welding Inspector’ yang lebih professional dan bertauliah .Saya berminat menjadi ‘Welding Inspector’ kerana ia menawarkan peluang pekerjaan yang luas, memberi pendapatan yang tinggi dan tempoh hayat yang panjang.  

   Saya akan berusaha belajar bersungguh-sungguh untuk mendapatkan keptusan yang cemerlang dan akan menyambung ke peringkat ijazah seterusnya mengambil sijil ‘Welding Inspector’.  Saya juga berhasrat untuk bekerja di bawah PETRONAS, kerana ramai kenalan mengatakan bekerja dibawah PETRONAS sangat terjamin dengan pendapatan yang tinggi serta diberikan kemudahan yang baik bagi menjaga kebajikan pekerjanya. Saya juga akan sentiasa mencari peluang untuk untuk bekerja di luar Negara seperti Jepun, German, Perancis dan sebagainya supaya  dapat mempelajari dan menambah ilmu berkaitan teknologi kimpalan . Dalam tempoh saya bekerja , saya akan sedaya upaya mencari pengalaman dan modal supaya suatu hari nanti saya boleh membuka perniagaan sendiri di Kluang  Johor.     Sekian sahaja serba sedikit tentang perihal diri saya dan juga rancangan kerjaya saya.