Jawapan

2016-03-08T23:09:56+08:00
Sekolah saya bernama SJK (C ) Pu Sze.Sekolah saya terletak di Skudai.Kawasan sekolah saya besar,ceria dan bersih.

           Bangunan sekolah saya terdiri daripada dua blok,iaitu blok A dan blok B.Terdapat 45 buah bilik darjah di sekolah saya.Di sekolah saya juga terdapat bilik-bilik khas.Antaranya termasuklah dewan kuliah, perpustakaan, makmal sains,bilik muzik,bilik komputer dan kantin.

          Murid-murid di sekolah saya belajar dalam dua sesi,iaitu sesi pagi dan sesi petang.Terdapat kira-kira 150 orang guru dan kira-kira 3000 orang murid belajar di sekolah saya.Guru Besar sekolah saya bernama Ong Min Yock.Beliau seorang guru besar yang peramah,mesra tetapi tegas.Semua guru di sekolah saya berdedikasi, rajin dan bertanggungjawab.Selain itu,murid-murid juga berbudi bahasa dan rajin belajar.

          Murid-murid di sekolah saya juga menyertai pelbagai aktiviti kokurikulum.Antaranya termasuklah pasukan badan beruniform,persatuan,sukan dan permainan.Murid-murid menjalankan aktiviti tersebut pada hari Sabtu.

          Pencapaian murid-murid di sekolah saya sungguh menggalakkan.Mereka sentiasa belajar dengan bersungguh-sungguh untuk mencapai keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan.Murid-murid juga turut mengharumkan nama sekolah dalam pelbagai pertandingan.

          Saya suka akan sekolah saya.Saya suka belajar di sekolah ini kerana sekolah ini selesa dan berpotensi.
2016-03-09T20:46:56+08:00
Karangan sekolah saya

Sekolahku, SMAN 1 Tanjung Hitam adalah sekolah yang sangat besar dan hijau. Sekolahku terletak di tengah – tengah kota dan dibangun di atas lahan seluas 2 hektare. Meskipun terletak di tengah – tengah kota, suasana di sekolahku tidak sama dengan suasana yang ada di perkotaan.

Sekolahku sangat sejuk karena memiliki banyak sekali pohon – pohon hijau yang rimbun di dalamnya. Pohon yang sangat banyak tersebut membuat udara di sekolahku terasa sangat sejuk dan segar. Udara yang masih segar tersebut membuat kami bersemangat untuk belajar setiap hari di sekolah.

Sekolahku memiliki gedung – gedung yang cukup besar. Gedung – gedung tersebut disusun sesuai dengan fungsinya masing – masing. Jika kita memasuki pintu gerbang utama, kita akan melihat sebuah gedung yang sangat besar. Gedung itu adalah tempat kerja para guru dan staff sekolah kami. Selain itu, di sana juga terdapat ruang tunggu untuk para tamu yang dilengkapi dengan fasilitas televisi dan pendingin ruangan.

Setelah melewati gedung utama dan masuk lebih ke dalam lagi, kita akan menjumpai ruang – ruang kelas yang berbaris. Ruang – ruang tersebut dibangun mengelilingi tiga buah lapangan yaitu lapangan upara, basket dan futsal. Jika kita berdiri menghadap tiang bendera, ruangan – ruangan yang berada di sebelah kanan merupakan lokal kelas untuk anak kelas 1 dan 2. Ada 14 kelas yang terbagi menjadi 2 lokal, yaitu 8 lokal untuk kelas IPA dan 6 lokal untuk kelas IPS.

Sedangkan di sebelah kiri adalah gedung – gedung laboratorium, perpustakaan, masjid, dan lokal untuk kelas tiga. Lokal kelas tiga terletak di samping Laboratorium dan disusun bertingkat. Ada 7 kelas diantaranya adalah 3 kelas berada di lantai dua untuk IPS dan 4 kelas di lantai bawah untuk anak IPA.

Selain memiliki gedung – gedung yang lengkap, sekolahku juga memiliki kantin yang sangat luas. Kantin – kantin kami sangat bersih, tersusun dengan sangat rapih dan permanen. Kita bisa menemukan berbagai macam makanan ringan maupun makanan berat seperti soto, bakso, mie ayam, dan masih banyak laigi.

Apabila dilihat dari atas, sekolahku berbentuk persegi panjang dengan dipenuhi oleh pepohonan yang sangat rindang. Oleh karena itu, sekolahku merupakan sekolah yang sangat luas dan hijau.