Jawapan

2016-03-09T19:29:53+08:00
Cita-cita adalah suatu impian atau harapan seseorang untuk masa depannya kelak.Begitu juga dengan saya, saya bercita-cita untuk menjadi seorang guru apabila dewasa kelak.
   
          Saya ingin menjadi seorang guru kerana saya ingin berjasa kepada anak bangsa.Selain itu, saya berazam untuk mendidik masyarakat. Saya akan pastikan pelajar yang saya ajar akan lulus dengan cemerlang.
   
         Guru ibarat sebatang lilin yang membakar dirinya sendiri. Guru rela berkorban masa dan tenaga dan mungkin juga sedikit wang untuk memastikan anak muridnya berjaya pada masa depan. Guru juga diibaratkan pelita hidup murid-murid. Ia menerangi jalan masa depan murid-murid kelak.
      
          Saya juga ingin menjadi guru kerana saya ingin mengubah corak kehidupan anak-anak murid saya yang kurang berkemampuan.Saya akan memberitahu pelajar saya betapa pentingnya ilmu untuk masa depannya. 
Saya juga akan menerapkan nilai-nilai murni didalam diri mereka.
         
           Bagi saya cita-cita ini merupakan cita-cita yang mulia. Cita-cita ini juga membolehkan saya belajar erti kehidupan daripada pelajar-pelajar saya. Saya amat berharap ibu bapa saya akan menyokong cita-cita saya ini supaya saya dapat berbakti untuk anak bangsa kita.
           
           Saya akan berusaha untuk mencapai impian saya ini. Saya akan belajar bersungguh-sungguh dan mendapat keputusan yang cemerlang dalam pelajaran dan saya. 

* semoga membantu
1 5 1