Jawapan

2016-03-09T22:48:30+08:00
             Dasarwarsa ini , sama ada kita sedar atau tidak lataran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia . namun di sebalik itu . kita acapkali tersentak oleh perbagai permasalahan sosial yang beronal yang dicetuskan oleh rakyat kita sendiri . justeru , masalah sosial yang kian meruncing kini dapat dicegah jika kita berusaha membentuk sebuah masyarakat penyayang . masyarakat penyayang merupakan masyarakat yang saling memerlukan antara satu sama lain tidak kira umur , bangsa dan agama . oleh itu , terdapat beberapa usaha yang telah dilaksanakan bagi melahirkan masyarakat yang penyayang di negara kita . 
 
               Antaranya , sebagai rakyat malaysia yang prihatin , kita haruslah menunjukkan simpati dan belas kasihan tehadap golongan yang hidup dalam serba kekurangan seperti golongan kurang upaya . hal ini demikian kerana mereka tidak akan terasa tersisih oleh masyarakat bahkan mereka akan terasa lebih di hargai . 
  
                  kita membantu gologan kurang upaya ini dengan memberikan sumbangan dari segi kewangan , tempat tinggal , atau pendidikan . kita akan dihormati dan kehidupan kita akan lebih berkati kerana tidak bersikap kedekut dalam penyumbangan harta yang miliki .