Betulkan kesalahan ejaan dan tatabahasa dalam penggunaan kata dan ayat dalam petikan ini.

Planetarium negara diletakkan di Kuala Lumpur, Malaysia. Bangunan ini telah diresmikan pada tahun 1994. Peristiwa tersebut bukan sekadar memberikan tumpuan kepada keseluruhan reka bentuk da senibina serta keunikan kemudahan Planetarium bahkan juga menggambarkan kesungguhan kerajaan atas pembangunan sains dan teknologi angkasa. Planetarium Negara bermula sebagai Bahgian Planetarium dalam Jabatan Perdana Menteri pada 1989. Pembinaan kompleks Planetarium Negara bermula pada 1990 dan disiapkan pada 1993. Pelancaran tidak rasmi bermula pada bulan Mei 1993 dan pembukaan rasmi telah dilancarkan oleh mantan perdana menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, pada 7 Februari 1994. Setelah setahun setengah beroperasi dengan lancar, pada bulan Julai 1995, bahagian ini telah dipindah alih kepada Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar Malaysia.
Kompleks Planetarium Negara menempatkan sebidang teater berkubah di tengah-tengahnya. Keunikan reka bentuk teater tersebut telah memberikan wawasan yang hebat kepada juru bina projek, jurutera dan kontraktor bangunan. Ketelitian dan ketepatan yang diperluka bagi projektor bintang dan filem berformat besar juga memberikan cabaran yang tidak kurang hebatnya. Banyak kesukaran terpaksa diatasi namun sebalik kesukaran yang dihadapi, Planetarium Negara berjaya mengadakan beberapa projek pendidik untuk sekolah-sekolah dan orang awam. Planetarium Negara kini memainkan peranan yang penting dalam menghidupkan kesedaran kepentingan bidang sains angkasa di kalangan masyarakat dan mengorak langkah pertama dalam membawa Malaysia menceburi bidang sains angkasa.

1

Jawapan

2016-03-09T22:43:26+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Planetarium Negara terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Bangunan ini telah dirasmikan pada tahun 1994. Perasmian <- (not sure about this one) tersebut bukan sekadar memberikan tumpuan kepada keseluruhan reka bentuk dan seni bina serta keunikan kemudahan Planetarium bahkan juga menggambarkan kesungguhan kerajaan atas pembangunan sains dan teknologi angkasa. Planetarium Negara bermuka sebagai Bahagian Planetarium dalam Jabatan Perdana Menteri pada 1989. Pembinaan kompleks Planetarium Negara bermula pada tahun 1990 dan disiapkan pada 1993. Pelancaran tidak rasmi bermula pada bulan Mei 1993 dan pembukaan rasmi telah dilancarkan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, pada 7 Februari 1994. Setelah setahun setengah beroperasi dengan lancar, pada bulan Julai 1995, bahagian ini telah ditukar kepada Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar Malaysia. Kompleks Planetarium Negara menempatkan sebuah teater di tengah-tengahnya. Keunikan reka bentuk teater tersebut telah memberikan wawasan yang hebat kepada jurubina projek, jurutera, dan kontraktor bangunan. Ketelitian dan ketepatan yang diperlukan bagi projektor bintang dan filem berformat besar juga memberikan cabaran yang tidak kurang hebatnya. Banyak kesukaran terpaksa diatasi namun disebalik kesukaran yang dialami, Planetarium Negara berjaya mengadakan beberapa projek pendidikan untuk sekolah-sekolah dan orang awam. Planetarium Negara kini memainkan peranan penting dalam menghidupkan kesedaran mengenai kepentingan bidang sains angkasa dalam kalangan masyarakat dan mengorak langkah pertama dalam membawa Malaysia menceburi bidang sains angkasa.