Jawapan

2016-03-09T22:26:31+08:00
Cita-cita bermaksud keinginan untuk menggapai sesuatu perkara.Semua orang mempunyai cita-cita tersendiri,begitu juga dengan saya.Cita-cita saya menjadi seorang guru apabila sudah dewasa.

    Saya ingin menjadi seorang guru kerana ingin mengikut jejak  langkah kedua ibu bapa saya.Untuk menjadi seorang guru saya perlulah mempunyai ciri-ciri seperti tegas.Jika saya mempunyai ciri ini,saya akan berani untuk mengarahkan murid-murid saya untuk membuat kerja rumah dan sebagainya.

    Baik hati juga penting untuk menjadi guru.Guru yang baik hati mestilah mendorong murid-muridnya untuk menyiapkan kerja rumah,memahamkan murid-murid tentang subjek yang telah diajar dan lain-lain lagi.

     Sebagai guru,saya perlulah menjadi contoh kepada murid-murid iaitu berdisilin.Jika saya tidak berdisiplin seperti,sentiasa datang lambat ke sekolah,murid-murid juga akan mencontohi saya.

     Saya akan belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai cita-cita saya iaitu ingin menjadi seorang guru.Saya juga berharap akan dapat mendidik diri saya agar mempunyai ciri-ciri untuk menjadi seorang guru.