Jawapan

2016-03-18T23:44:09+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Ragam bahasa yang singkat, rojak dan bercelaru akhirnya akan merencatkan usaha-usaha memartabatkan bahasa ini yang sudah sedia terpinggir hanya menunggu masa disingkirkan dalam kamus hidup masyarakat Melayu. Tidak mustahil suatu hari nanti wajahnya, namanya orang Melayu tetapi bahasa yang dituturkannya tidak melambangkan seperti orang Melayu. Maka apa akan terjadi kepada bahasa Melayu?. Sudah tentu bahasa Melayu hanya akan menjadi bahan kajian yang di manuskrip untuk tatapan sebagai monumen sejarah seperti bahasa terdahulu yang sudah pupus.
Penggunaan singkatan yang keterlampauan ini melahirkan apa yang dikata bahasa slanga iaitu bahasa ciptaan sendiri yang difahami oleh golongan tertentu yang menciptanya. bahasa ini hanya dituturkan golongan tersebut dan bahasa yang dicipta mengikut taraf pendidikan mereka yang berbeza-beza. Semua ini terjadi seperti yang diperkatakan dari awal lagi iaitu kita semakin bergerak pantas dan bahasa pun turut bergerak pantas sehingga mengorbankan keaslian bahasa itu.
Buktinya cukup mudah sejarah telah membuktikan, Cuba kita bandingkan bahasa dahulu dengan bahasa yang ada sekarang. Bahasa Melayu Klasik ditulis panjang berbeza dengan bahasa Melayu moden walaupun apa yang hendak disampaikannya sama. Bagaimanapun dalam konteks ini walaupun keperluan untuk kita bergerak pantas tidak sepatutnya menjadi alasan untuk kita menulis singkatan dalam SMS dan ketika berbual di laman sembang. Jika dahulu seawal telefon bimbit dicipta sistem pesanan ringkas hanya terhad kepada 150 patah perkataan yang memberi alasan untuk kita menulis secara ringkas tetapi kini teknologi sudah kian berkembang dan kita sudah boleh menulis lebih daripada itu.