Jawapan

2016-03-11T10:28:13+08:00
Kesimpulannya, jelaslah kepada kita betapa penting dan besarnya peranan jiran dalam menentukan kemakmuran dan kesejahteraan sesebuah negara. Impian mempunyai jiran yang baik tidak akan terlaksana sekiranya kita sendiri belum menjadi seorang jiran yang baik terlebih dahulu. Walau sebesar mana sekalipun gelombang perubahan yang melanda masyarakat kita namun semangat kejiranan tetap menjadi keutamaan. Kekuatan hubungan kejiranan yang sempurna dan harmoni mengukuhkan ikatan ukhuwwah Islamiah dan kasih sayang yang kadangkala melebihi daripada keluarga sendiri. Kehidupan yang mendapat keberkatan daripada Allah swt adalah kehidupan yang sentiasa dikelilingi dengan kebaikan dan kesejahteraan serta jauh daripada anasir kerosakan dan kebinasaan.
2016-03-11T14:12:50+08:00
Jiran merupakan individu atau masyarakat yang tinggal di kawasan yang sama dengan kawasan kediaman kita. Mereka merupakan orang yang hampir dengan kita. Hidup berjiran adalah amat penting kerana mampu menjamin kehidupan yang sejahtera. Masyarakat hendaklah sentiasa mengamalkan hidup berjiran dalam kehidupan seharian. Ibu bapa seharusnya mendidik anak-anak mereka seawal usia mereka setahun jagung lagi supaya sentiasa mengamalkan kehidupan berjiran, bak kata peribahasa melentur buluh biarlah dari rebungnya. Hal ini demikian kerana amalan hidup berjiran ini mampu memupuk nilai-nilai murni dalam diri masyarakat. Persoalan yang bermain di benak fikiran kita, apakah kepentingan hidup berjiran?
            Sebagai pembuka tirai perbincangan yang pertama mengenai kepentingan hidup berjiran ialah melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan . Hal ini demikian kerana apabila seseorang itu mengamalkan kehidupan berjiran secara tidak langsung individu tersebut akan melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan yang dijalankan. Individu yang mengamalkan kehidupan berjiran pasti akan turut serta dalam aktiviti kemasyarakatan yang diadakan di kawasan tempat tinggal mereka. Sebagai contoh, penduduk melibatkan diri dalam aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan tempat tinggal. Melalui aktiviti ini seluruh penduduk akan bekerjasama bagai aur dengan tebinguntuk membersihkan kawasan tempat tinggal mereka. Antara aktiviti yang boleh dilaksanakan ialah mengecat dinding, membersihkan longkang dan memotong rumput. Aktiviti seperti ini mampu mengeratkan silaturahim dan menjalin ukhwah antara penduduk seterusnya membasmi penyakit yang merbahaya. Berdasarkan mauduk yang dihuraikan, terbuktilah bahawa melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan merupakan salah satu kepentingan hidup berjiran.
            Lontaran idea kedua mengenai kepentingan hidup berjiran ialah menjaga keselamatan kawasan tempat tinggal. Hal ini demikian kerana jiran merupakan orang yang paling hampir dengan kita untuk meminta pertolongan sekiranya berlaku kecemasan atau mala petaka. Apabila sesebuah masyarakat itu mengamalkan kehidupan berjiran sudah pasti mereka akan bersama-sama dan berusaha menjaga keselamatan kawasan tempat tinggal mereka. Rukun Tetangga seharusnya diwujudkan di setiap kawasan tempat tinggal bagi menjaga keselamatan setiap penduduk. Dalam konteks ini, penduduk akan mengawal kawasan tempat tinggal mereka secara bergilir-gilir. Penduduk akan bekerjasama untuk membanteras kegiatan jenayah seperti pecah rumah dan aktiviti vandalisme di kawasan tempat tinggal mereka. Oleh itu, keselamatan penduduk akan lebih terjamin dengan wujudnya kehidupan berjiran dalam kalangan masyarakat. Berdasarkan hujah yang dihuraikan, jelaslah bahawa menjaga keselamatan kawasan tempat tinggal merupakan salah satu kepentingan hidup berjiran.                         Perbincangan seterusnya mengenai kepentingan hidup berjiran ialah membantu semasa berlaku kecemasan. Hal ini demikian kerana jiran merupakan orang paling hampir dengan kita. Dalam konteks ini, kita akan meminta pertolongan daripada jiran untuk membantu semasa berlaku kecemasan. Sebagai contoh, apabila kita diserang sesuatu penyakit atau menghidapi sesuatu penyakit, kita meminta bantuan daripada jiran untuk menghantar ke hospital kerana tidak mempunyai kenderaan. Apabila kita mengamalkan kehidupan berjiran, sudah pasti jiran kita akan berlapang dada untuk membantu kita, sebaliknya jika amalan hidup berjiran tersebut diabaikan, jiran kita pasti enggan menghulurkan bantuan atau hanya sekadar memekakkan telinga. Oleh itu, kita hendaklah sentiasa mengamalkan kehidupan berjiran untuk kepentingan bersama sekiranya berlaku kecemasan atau musibah yang tidak diingini. Berdasarkan mauduk yang dihuraikan,sudah terang lagi bersuluh bahawa membantu semasa berlaku kecemasan merupakan salah satu kepentingan hidup berjiran.
       
1 5 1