Jawapan

2016-03-11T20:24:32+08:00
Pencemaran alam sekitar semakin berkeluasa kerana pembakaran secara terbuka dilakukan di persekitaran taman perumahan. Hal ini secara tidak langsung menyebabkan cuaca sentiasa mendung dan berjerebu.
    Setiap lapisan masyarakat perlu mengambil berat terhadap hal ini. Kita tidak sepatutunya melakukan pembakaran beg plastik atau bahan yang akan mengeluarkan toksin daripada asap pembakaran yang kita lakukan.
    Warga emas dan kanak-kanak akan menjadi kurang sihat dan akan mendapat penyakit kerana sel darah merah akan bergabung dengan toksin asap pembakaran.
    Asap motor, asap kereta dan asap daripada kilang itu juga boleh menyebabkan bahaya kepada semua lapisan masyarakat tidak kira umur, bangsa mahupun agama.
   Bayi juga akan memperolehi penyakit atau batuk yang berterusan. Bayi tidak tahan akan asap kerana walaupun mereka terhidu sedikit asap ianya tetap amat berbahaya.
   Jadi, semua orang perlu diterapkan dari kanak-kanak lagi supaya tidak membuat pembakaran terbuka agar tiada jerebu mahupun hal cuaca lain yang memudaratkan.

Sila klik terima kasih jika ikhlas