Jawapan

2016-03-11T20:52:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Tajuk ulasan – Tulis nama buku dan tajuk kecil (tagline) yang merangkumi keseluruhan buku. Pilih tajuk yang ‘catchy’. Rujuk tajuk-tajuk akhbar tempatan yang menggunakan ayat ringkas tapi menggamit pembaca untuk membaca keseluruhan berita. Begitulah. Contoh; Kuasa Kata – Apabila kata-kata menjadi cinta! (Buku Kuasa Kata karya Mahaya Mohd. Yassin)Perenggan pertama ulasan, boleh sahaja tulis tentang petikan-petikan menarik dalam buku tersebut (rujuk ulasan Gadis Oren yang saya tulis). Boleh juga memuatkan pendapat peribadi tentang buku, latar belakang buku dan penulis dan ciri-ciri teknikal buku.Isi – tulis pendapat peribadi beserta fakta tentang apa sahaja yang mahu dikongsikan kepada pembaca tentang buku itu. Dalam bahagian ini saya bagi tips bagaimana mahu menulis keistimewaan atau perkara penting tentang buku yang diulas – semasa membaca, buat nota ringkas – tentang apa sahaja yang menarik untuk dikongsikan. Dengan itu, kebanyakan isi ulasan akan kita peroleh dengan mudah tanpa menyelak-nyelak kembali buku tersebut.Jika boleh, ambillah gambar buku dari pelbagai sisi atau gambar-gambar dalam buku [jika ada], dikepilkan bersama ulasan. Ilustrasi boleh buat jiwa pembaca tenang sebelum meneruskan bacaan ulasan.Masukkan pendapat-pendapat orang lain mengenai buku ini – boleh sahaja setuju atau tidak setuju dengan pendapat orang lain.

Tips ringkas ;

Pilih buku yang paling kita sukai atau beri kesan secara mendalam kepada kita.Usah fikir ketebalan atau kenipisan buku akan mempengaruhi kehebatan sesebuah ulasan.Gunakan gaya bahasa sederhana. Elakkan menulis dengan menggunakan istilah-istilah yang berat. Tugas pengulas ialah memudahkan pembaca memahami buku itu.Panjang atau pendeknya ulasan tidak penting. Yang penting isi yang ingin disampaikan.Buku lama atau buku baharu juga bukan faktor penting untuk ulas buku. Namun, ia akan beri kesan juga akhirnya – Jika buku baru, ia akan laris dipasaran. Jika buku lama, kemungkinan akan diterbitkan semula hanya kerana ulasan anda.Elak memasukkan terlalu banyak pendapat pengulas lain. Sebaiknya tekalkan dengan ulasan dari perspektif sendiri.Sebaiknya, masukkan maklumat lengkap buku – penulis [sedikit latar belakang penulis], buku-buku yang segenre dengannya atau buku-buku yang ada kaitan sama dengan buku yang sedang diulas, penerbit, siri-siri lain, dan sebagainyaboleh sahaja masukkan cerita dari buku lain yang punya kesamaan dengan buku yang diulas tapi jangan terlalu banyak sehingga menenggelamkam topik utama – buku yang sedang diulas.Paling penting, gunakan bahasa Melayu/Inggeris standard.
  • 1RF4N
  • Bercita-cita tinggi
2016-03-11T22:18:30+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Ulasan kene tulis antara 80-100 patah perkataan. Isi biasanya disediakan.Sama ada gambar, charta pai,jadual ataupun poster. Kemudian dalam ulasan seharuslah ada isi-isi tersurat dan tersirat. cikgu saya cakap kalau nak dapatkan markah yang tinggi,ayat kita kene boombastik,ada peribahasa,ada penanda wacana yang jarang-jarang guna seperti menurut kajian,ekoran itu,pada ghalibnya,acap kali dan tuntasnya.penanda wacana dan peribahasa dikira satu patah perkataan.cikgu saya ada cakap juga ada pelajar pernah meletakan '(114 patah perkataan)'pastu pemeriksa tolak markah sebab banyak perkataan sangat. pastu cikgu cakap kene pandai pandai ubah suai bilangan perkataan sekian...^_^