Jawapan

2016-03-12T13:18:55+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

NOVEL SONGKET BERBENANG EMAS

(Sumber: Bahagian Pembangunan Kuriulum)

BAB 1: 

Dahlia dan rakan-rakannya, Siti Wangi dan Kavita menjalani latihan bola jaring di sekolah.  Mereka juga merupakan kumpulan pelajar yang akan menghadapi Peperiksaan STPM tidak lama lagi.  Azhari, datang ke sekolah untuk berjumpa dengan Dahlia dan menyatakan hasratnya untuk merisik Dahlia.

BAB 2:

Azhari menghantar Dahlia balik ke kampung.  Kepulangannya disambut dengan tangisan Anggerik.  Melati memberitahu bahawa ibu mereka telah lama keluar tetapi masih belum pulang ke rumah. Dahlia keluar mencari emaknya yang berpenyakit kerana sering berjalan dan bercakap sendirian sehingga tidak dapat mengawal diri sendiri.  Dahlia menjumpai ibunya di kebun getah.  Apabila diajak pulang ke rumah, ibunya tidak mahu sehinggalah bapanya datang memujuk.  Saleha lari dan mereka terpaksa meminta orang kampung membantu mencari Saleha.   

BAB 3: 

Nek Kiah memarahi Embong apabila melihat Saleha diikat.  Haji Sulaiman dan beberapa orang pembantu dari Hospital Batu Pahat datang ke rumah Embong untuk membawa Saleha.  Walaupun pada awalnya, Embong tidak rela, tetapi untuk mengubati Saleha, dia mengizinkan Saleha dibawa ke hospital.  Dahlia, Kiambang dan Melati turut bersedih dan keberatan ibu mereka dibawa pergi.  

BAB 4: 

Pemergian Saleha menyebabkan suasana bungkam.  Dahlia menyelesaikan kerja-kerja di rumah sambil membimbing adik-adiknya belajar.  Dahlia lebih merisaukan  keadaan di rumahnya sekiranya dia balik ke asrama.  Namun, Embong memujuknya untuk kembali bersekolah. Embong teringat peristiwa Saleha mengadu tentang perasaannya yang sering terganggu oleh suara yang pelik-pelik.  

BAB 5:

Dahlia lewat tiba di asrama.  Cikgu Salwani menegur dan bertanyakan masalah yang dihadapi, namun Dahlia hanya mendiamkan diri.  Pada petang tersebut, Dahlia ke Hospital Batu Pahat untuk bertemu dengan ibunya tetapi diberitahu oleh Haji Sulaiman bahawa ibunya telah dihantar ke Taman Bahagia.