Peranan hidup berjiran
kepentingan gotong royong
kepentingan perpaduan antara kaum
kebaikan rukun tetangga

1
Amalan gotong-royong juga membolehkan kita menjimatkan belanja. Dalam sesetengah keadaan, kita boleh menjimatkan perbelanjaan sehingga lima puluh peratus. Sebagai contoh, jika sesebuah majlis perkahwinan dibuat secara gotong-royong, kita tidak perlu membayar upah pekerja dan kos penyediaan makanan. Selain itu, kita juga boleh menjimatkan perbelanjaan membina tempat menunggu bas, jika dibuat secara gotong-royong.
Di samping itu, aktiviti gotong-royong juga dapat memupuk nilai-nilai murni dalam kehidupan kita. Amalan nilai-nilai murni ini amat penting dalam mewujudkan sebuah masyarakat yang bertanggungjawab. Antara nilai-nilai murni yang dapat dipupuk dalam aktiviti gotong-royong ialah bekerjasama, bertolak ansur dan kerajinan. Selain itu, amalan bergotong-royong juga dapat memupuk sikap berjimat cermat dalam masyarakat.
Aktiviti gotong-royong juga dapat mewujudkan perpaduan kaum. Perpaduan kaum amat penting di kalangan rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. Contohnya, dengan mengadakan gotong-royong bagi menjayakan Program Sambutan Bulan Kemerdekaan, perpaduan masyarakat akan terjalin secara langsung atau secara tidak langsung. Sesungguhnya, dengan wujudnya perpaduan kaum di kalangan rakyat, negara kita akan terus aman dan maju.
Sebagai kesimpulan, aktiviti gotong-royong mempunyai beberapa faedah kepada masyarakat dan negara. Hal ini bersesuaian dengan peribahasa Melayu ‘Muafakat Membawa Berkat’. Pada pendapat saya, pihak kerajaan boleh juga memupuk amalan gotong-royong melalui kempen yang diadakan di televisyen dan surat khabar secara berterusan. Aktiviti gotong-royong ini wajar diamalkan semula.
I HOPE MY ANSWER CAN HELP U..

Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-13T11:52:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
kepentingan gotong royong

Kebaikan mengamalkan amalan gotong-royong atau bekerjasama ini ialah amalan ini mewujudkan semangat positif antara ahli masyarakat terutama untuk memastikan sesuatu tugasan itu mampu dilaksanakan dengan berkesan. Amalan ini memberikan satu semangat kepada masyarakat bahawa tugasan itu walau berat pun akan mampu diselesaikan dengan begitu baik sekali kerana semua pihak menghulurkan bantuan. Keadaan ini menjadikan semua perkara yang dialami oleh masyarakat dapat diatasi dalam masa yang singkat dan mudah sahaja. Jelaslah, amalan ini memberikan satu suntikan baru tentang konsep bekerjasama antara masyarakat terutama di kawasan urbanisasi.

kepentingan perpaduan antara kaum
Kepentingan perpaduan antara kaum1.      Menjaga keamanan negara.-          Menjauhi perbalahan atau perselisihan faham antara kaum.-          Menghalang sebarang bentuk provokasi yang boleh memecahbelahkan rakyat.-          Mengamalkan sikap toleransi dan bertolak ansur.2.      Mewujudkan masyarakat yang harmoni.-          Saling menghormati budaya dan adat resam kaum masing-masing.-          Bantu-membantu dalam melaksanakan sesuatu pekerjaan.-          Bertegur sapa dan beramah mesra.-          Tidak berprasangka buruk antara satu sama lain.

kebaikan rukun tetangga
Kebaikan Rukun Tetangga1.      Menjaga keselamatan kawasan kejiranan.-          Bersama-sama memastikan kawasan kejiranan bebas daripada jenayah.-          Segera menghubungi polis jika berlaku sesuatu perkara yang mencurigakan di kawasan perumahan.-          Bekerjasama menjaga harta benda kawasan perumahan, contohnya taman permainan.2.      Memupuk perpaduan antara kaum.-          Saling menghormati budaya dan kepercayaan kaum masing-masing.-          Bantu-membantu dalam melaksanakan sesuatu aktiviti atau kegiatan.-          Bertegur sapa dan beramah mesra.-          Tidak berprasangka buruk antara satu dengan yang lain.