Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-13T11:46:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. Baca semua soalan yang diberi:

Fahami arahan kehendak soalan.Kenal pasti format yang perlu digunakan.Karangan yang tidak terlalu panjang atau pendek mengikut jumlah perkataan yang ditetapkan.
2. Guna isi yang berlainan:
susun isi secara berturutanletak isi mengikut perengganmemberi huraian yang tepat kepada isi.sebaik-baiknya karangan mengandungi nilai-nilai murni.
3. Penggunaan perkataan yang pelbagai:
ada menggunakan perkataan yang terkinielak penggunaan perkataan sama yang berulang / kerappenggunaan perkataan teknikal dengan tepatelak perkataan dialek atau daerah yang tidak diterima.
4. Susun ayat dengan kemas:
elak pengaruh struktur ayat percakapan daerah / dialekguna ayat yang pendek tetapi lengkapkebolehan menggunakan rangkai kata / ungkapan yang menarik
5. Penggunaan tanda baca pada tempat yang betul:
gunakan tanda baca pada tempat yang diperlukangunakan huruf kecil dan huruf besar pada tempatnya.
6. Dapat membezakan antara kata depan dan kata imbuhan:
dapat membezakan imbuhan an dan kanguna imbuhan yang pelbagai - awalan / akhiran / sisipan / apitan ( sekurang-kurangnya 5 imbuhan yang berbagai jenis )
7. Tulis mengikut ejaan yang betul:
elak mengikut sebutan dialek / daerahelak menulis huruf yang mengelirukan / cermat dalam bentuk tulisan