Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-13T11:36:14+08:00
Hye..

Kajian menunjukkan bahawa sebuah beg plastik yang kita buang boleh berada di tapak pelupusan selama beribu-ribu tahun sebelum hancur. Beg plastik merupakan bahan pepejal yang sukar diurai di dalam tanah. Lantaran itu, ia boleh menyebabkan tanah berasid dan tidak sesuai untuk pertanian selain menimbulkan beberapa masalah yang lain. Plastik-plastik yang dibuang akan menjejaskan pengaliran air sehingga boleh menyebabkan air parit dan sungai membanjiri kawasan berdekatan apabila hujan lebat.

BEG PLASTIK merupakan produk biasa dalam kehidupan kita malah dibuang sesuka hati setelah digunakan. Plastik merupakan bahan yang diperbuat dari sumber yang amat berharga iaitu petroleum. Ini bermakna, lebih banyak plastik yang kita gunakan, berkuranglah bekalan petroleum kita pada masa hadapan. Beg plastik juga amat sukar dihapuskan. Sekiranya dibakar, ia akan membebaskan karsinogen, iaitu satu bahan penyebab kanser yang amat berbahaya kepada manusia. Sekiranya ditanam, bahan toksin di dalamnya boleh memasuki sumber air minum kita. Haiwan pula boleh mati apabila termakan beg plastik.

Oleh kerana sisa plastik hanya akan reput dalam jangka masa yang panjang, ianya memerlukan sebahagian besar dari kawasan tapak pelupusan. Yang lebih membimbangkan lagi, plastik boleh mengeluarkan kompaun toksik dan berbahaya apabila ia reput. Jika ini berlaku ianya boleh menyebabkan pencemaran tanah, sungai dan sumber air bawah tanah. Keadaan ini akan menjejaskan kualiti alam sekitar, kesihatan dan kesejahteraan makhluk hidup yang lain. Beg plastik yang dibuang ke dasar laut pula boleh mengancam hidupan aquatik dan marin.

Cara untuk menggurangkan penggunaan pembungkus plastik yang berlebihan adalah mudah dan murah. Apabila membeli-belah pastikan kita memuatkan beg plastik dengan seberapa banyak barangan belian yang boleh. Gunakan semula pembungkus atau beg plastik bagi kegunaan lain dan tidak membuangnya. Yang lebih baik lagi bawa beg yang boleh digunakan semula dari rumah dan tidak menggunakan beg plastik yang disediakan di kedai dan pasar raya. Mengurangkan penggunaan pembungkus dan beg plastik juga mempunyai beberapa kebaikan dari segi alam sekitar seperti:

Jumlah sisa buangan yang perlu dilupuskan akan berkurangan. Secara langsung kawasan tanah yang perlu digunakan bagi maksud pelupusan juga akan berkurangan. Ini bermakna risiko pencemaran juga akan berkurangan.Penggunaan semula pembungkus atau beg plastik akan menjimatkan penggunaan sumber tambahan bagi pembuatan beg plastik baru.

Kesimpulannya, kurangkanlah penggunaan beg plastik kerana tindakan tersebut dapat menyelesaikan banyak masalah pencemaran, membantu kehidupan yang selesa untuk makhluk sejagat, menjaga kualiti alam sekitar, dan seterusnya dapat membantu negara mengurangkan keluasan tapak pelupusan.