Jawapan

2016-03-13T15:58:03+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
DEFINISI MENGIKUT TOKOH          
1 Paul Bahn : Arkeologi ialah satu kajian sistematik tentang masa lampau yang berasaskan budaya kebendaan dengan bermatlamat untuk membongkar, menerangkan dan mengklasifikasikan tinggalan-tinggalan budaya, menghuraikan bentuk dan perilaku masyarakat masa silam serta memahami sejarah manusia.
2 Grahame Clark: Arkeologi sebagai satu bentuk kajian yang sistematik ke atas bahan-bahan purba bagi membentuk semula sejarah. Ia juga mencari bagaimana kita boleh menjadi manusia yang berjiwa dan mempunyai minda sebelum sistem tulisan wujud.
4 Brian Fagan: Arkeologi adalah kajian saintifik tentang masa silam mengenai tingkahlaku manusia purba dari masa silam hingga kini. Ia juga meletakkan semua manusia dalam permulaan yang sama.  5 Cotrell Leonard: Arkeologi sebagai satu cerita mengenai manusia dengan merujuk kepada tinggalan seperti peralatan yang digunakan, monumen, rangka manusia dan segala yang terhasil dari inovasi yang diciptanya.
6 Sigfried J. de Leat: Arkeologi sebagai satu disiplin sains dan cabang kepada bidang sejarah 
7 Nik Hassan Shuhaimi Nik Abd. Rahman: Pada mulanya ialah satu bentuk kajian ke atas bahan purba melalui kaedah deskriptif yang sistematik pada sekitar abad ke-19 dan kini sebagai satu disiplin yang bertujuan untuk membentuk semula sejarah kebudayaan, sejarah cara hidup dan proses kebudayaan masyarakat pra sejarah, proto sejarah dan sejarah dengan mengkaji artifak dan non artifak serta melihatnya dalam konteks alam sekitar.
8 Walter Taylor: Arkeologi bukanlah sejarah atau antropologi. Berdiri sebagai disiplin yang tersendiri dengan satu kaedah dan kumpulan teknik yang khusus untuk mengumpulkan atau mendapatkan maklumat mengenai kebudayaan.                                        
ARKEOLOGI
Arkeologi (dari Greekαρχαιολογία - archaiologia, dari αρχαίος - archaios, "asal, purba, tua" dan λόγος - logos, "kajian") iaitu bermaksud 'perbincangan tentang benda purba atau silam'. Ia juga dikenali sebagai kaji purba merupakan satu bidang sains yang melakukan kajian mengenai kebudayaan pra-sejarah dengan cara penggalian dan penghuraian kesan-kesan tinggalan.