Jawapan

2016-03-21T23:24:05+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
John Napier
Tahun lahir: 1550
Tempat lahir: Mechiston Castle, Edinburgh, Scotland
Tarikh kematian: April 4, 1617

Beliau menuntut ilmu matematik sebagai hobi di samping bekerja sebagai penulis dalam ilmu Teologi.

Teori Napier tidak serupa dengan konsep logaritma yang kita kenali kini. Ia tidak menggunakan konsep 'base'.  Ini kerana pada ketika itu ilmu algoritma masih belum cukup maju untuk mengembangkan teori logaritma. Maka beliau menggunakan konsep analogi dinamik untuk membentangkan teori logaritma.

Pertimbangkan dua garis AB panjang tetap dan A'X panjang tak terhingga(infinite). Titik C dan C' mula bergerak serentak ke kanan , bermula pada A dan A', masing-masing dengan halaju awal yang sama; C' bergerak dengan halaju sekata, dan C dengan halaju yang sama dengan jarak CB. Napier menakrifkan A'C ' (= y) sebagai logaritma bagi BC ( = x ), iaitu;

y = Nap.log x

Napier memilih panjang AB sebagai  10^{7}  , berdasarkan maklumat yang terdapat pada jadual 'sin'nya pada ketika itu hanya menjangkau hanya hingga ke tujuh tempat perpuluhan dan dia menganggap hujah x dalam bentuk  10^{2}.sinX .

Namun hakikat bahawa Nap.log 1 tidak sama dengan 0 menjadi kesukaran utama yang menyelesaikan Nap.logs. Perubahan kepada log dengan log 1 = 0 datang hasil perbincangan antara Napier dan Briggs.


1 5 1