Jawapan

2016-03-14T12:04:26+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pengumuman keputusan peperiksaan terutamanya Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sangat dinanti-nantikan terutama bagi mereka yang cemerlang dalam pelajaran. Bagi mereka yang cemerlang dalam keputusan SPM tahun 2012 tahniah diucapkan.

 

Namun, bagaimana dengan nasib segelintir pelajar yang dikatakan kurang cemerlang atau gagal memperoleh sebarang ‘A' dalam mata pelajaran mereka. Adakah mereka ini dianggap gagal untuk meneruskan kejayaan atau kelangsungan hidup yang cemerlang pada masa depan?

Cuba kita perhatikan setiap kali apabila keputusan peperiksaan diumumkan maka ramailah orang sekeliling akan sibuk bertanya bilangan ‘A' yang diperoleh si pelajar tersebut. Samada si pelajar tersebut pelajar yang cemerlang di sekolah ataupun tidak tetapi masyarakat sekeliling tetap menilai seseorang pelajar itu berdasarkan bilangan ‘A' yang mereka perolehinya.

 

Persoalannya, adakah dengan ukuran bilangan ‘A' yang mereka peroleh mencerminkan kejayaan dan kecemerlangan diri pelajar tersebut?

Tidak dinafikan mereka yang mendapat keputusan cemerlang dalam akademik ialah mereka yang telah melepasi piawaian atau prasyarat yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Mahu tidak mahu pelajar perlu mencapai target atau hasrat murni KPM dan akur kepada sistem yang telah ditetapkan.

Melepasi standard yang ditetapkan oleh KPM inilah antara tiket untuk pelajar lulusan SPM dan STPM untuk melangkah masuk ke alam universiti dan mendapat kelulusan yang tinggi. Sehinggakan kerajaan meletakkan sasaran 40 peratus daripada penduduknya mestilah mempunyai kelulusan tertinggi.

 

Soalnya berapa peratus pelajar yang berjaya masuk ke universiti itu merupakan kelompok yang akan berjaya sesudah tamat pengajian kelak? Barangkali mungkin suatu ketika dulu menggenggam keputusan cemerlang dalam akademik bermakna sudah pasti masa depan cerah atau mendapat pekerjaan yang hebat. Namun kini semuanya berubah.

 

Tidak semestinya mereka yang cemerlang akademik pada hari ini akan menentukan jenis pekerjaan yang baik pada masa depan. Cuba perhatikan keadaan hari ini mengapa masih ramai graduan yang sudah menamatkan pengajian dengan segulung ijazah tetapi masih lagi mengganggur dan sukar mendapatkan pekerjaan yang sesuai dengan kelulusan mereka? Walhal mereka ini boleh dikatakan antara kelompok yang cemerlang dalam akademik sebelum memasuki universiti.

Begitulah kitarannya apabila melihat seseorang yang berjaya dan cemerlang dalam perlumbaan mencari ilmu tetapi jika ia tidak memanfaatakan ilmu tersebut ibarat pohon yang tidak berbuah. Mereka inilah sebenarnya dianggap gagal. Akan tetapi bagi seseorang yang bangkit dan berusaha bersungguh-sungguh untuk memperbaiki taraf hidup pendidikannya sehingga berjaya, maka dialah yang dianggap telah berjaya dengan cemerlang.

Hakikatnya mereka yang gagal hari ini tidak semestinya gagal untuk selama-lamanya. Ini kerana pendidikan formal di sekolah menengah itu bukanlah destinasi terakhir pendidikan formal bagi mereka.

Hari ini kita lihat berapa ramai pelajar yang dahulunya gagal di peringkat SPM namun bangkit dan berjaya dalam bidang perniagaan. Apa yang penting bagi yang gagal jangan menganggap inilah peluang terakhir bagi mereka. Mereka perlulah berusaha lagi dengan tekun, bersunggu-sungguh dan berterusan untuk menjadikan mereka berjaya di dunia dan akhirat.

 

Justeru, kecemerlangan dalam akademik sahaja masih tidak memadai. Kecemerlangan akademik tidak sepatutnya menjadi sasaran utama pelajar secara menyeluruh tetapi bukan sesekali kita mengabaikannya, namun faktor lain yang berkaitan patut diambilkira.

 

Hal ini kerana di dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan dinyatakan kecemerlangan pendidikan adalah satu usaha berterusan ke arah lebih memperkembangkan potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk melahirkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan.

 

Bahkan usaha ini adalah bertujuan bukan sahaja untuk melahirkan pelajar yang cemerlang dan berilmu, malah apa yang lebih penting sebenarnya perlu melahirkan lebih banyak individu yang berkeperibadian tinggi dan berakhlak mulia, bertanggungjawab, amanah serta berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri, keluarga, masyarakat dan negara. Perkara inilah dianggap dapat membantu menghadapi cabaran hebat dalam kehidupan masa kini yang sangat mencabar.

Begitu juga kita perlu melihat pada masa sekarang, zaman menghafal ilmu dan memuntahkan segalanya semasa peperiksaan seharusnya berlalu. Malah setiap pelajar mesti berupaya untuk melahirkan pemikiran yang kritis, inovatif, kreatif dan terbuka terhadap perubahan zaman. Terbuka terhadap perubahan tidak bermakna menerima bulat-bulat setiap ilmu yang datang, menjadi orang yang lurus bendul, tetapi harus bijak menilai yang mana satu ilmu yang baik dan yang buruk.