Jawapan

2016-03-17T02:42:15+08:00
Bergotong royong adalah aktiviti yg dilakukan secara berkerjasama. bergotong royong sering dilakukan bersama jiran tertangga.Antara kepentingan bergotong royong ialah mengeratkan siraturrahim antara jiran,memupuk semangat kejiranan, melahirkan amalan bekerjasama dan dll.
Mengeratkan siraturrahim antara jiran merupakan kepentingan bergotong royong. hal ini demikian kerana jiran akan lebih mengenali antara sama lain. oleh itu, dengan bergotong royong masyarakat lebih menyesuaikan diri utk bergaul dengan jiran.
seterusnya,memupuk semangat kejiranan merupakan salah satu kepentingan dlm aktiviti bergotong royong ini. hal ini demikian kerana jiran akan lebih bertolak ansur utk menjaga kebersihan kawasan sekampung secara berkerjasama. bak kata pepatah " ringan sma dijijing, berat sma dipikul" oleh itu, sebagai jiran haruslah berkerjasama membersihkan kawasan daripada penyakit seperti aedes.
akhir sekali, jiran dapat melahirkan amalan berkerjasama antara satu sma lain. hal ini disebabkan amalan bekerjasama adalah amalan yg baik dan jelas kelihatan pda aktiviti gotong royong ini. oleh itu, amalkanlah sikap berkerjasama bgi meringankn beban sesma jiran.
kita sebagai jiran sekurang kurangnya mengadakan gotong royong bersama jiran agar kwasan lebih bersih dan kesihatan terjamin.
* hrp krgan sya membantu.
1 5 1
2016-03-17T10:21:33+08:00
Isi-isi penting;

-mengeratkan silaturrahim sesama masyarakat
-mewujudkan komuniti yang cintakan kebersihan
-menjadikan sesuatu pekerjaan lebih cepat diselesaikan