Jawapan

2016-03-18T12:49:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Lega hati ini setelah dapat menyelesaikan projek bahasa Melayu yang bertajuk " Budayaku, hidupku". Saya amat bersyukur kerana telah diberikan peluang untuk mempelajari budaya orang Melayu kita dari negara lain menerusi projek ini. Bukannya selalu saya mendapat peluang sebegini, bisik hati saya apabila menerima projek ini pada tempoh hari.

Dua minggu yang lalu, beberapa orang pelajar termasuklah saya telah dipiluh untuk menyaksikan sebuah persembahan aneka tari dari negara Malaysia. Persembahan ini telah diadakan di Stadium Tertutup Singapura. Kumpulan tari Seni warisan telah mengadakan pengembaraan termasuk persembahan tarian di sekeliling Asia pada tahun ini. Sewaktu memasuki stadium tersebut, selepas sejam menaiki bas yang ditempah oleh sekolah, hati saya berdebar dan tidak sabar rasanya untuk duduk di tempat yang telah disediakan. Ini merupakan kali pertama saya menyaksikan abara yang sungguh gah dan berprestij.

Acara tersebut bermula pada jam 8 malam. Stadium itu dipenuhi dengan ramai penonton berbilang kaum. Warga Cina dan India juga tidak mahu ketinggalan menyaksikan persembahan malam itu. Pada malam itu, persembahan tarian telah dikhususkan kepada tiga jenis tarian Melayu. Ketiga-tiganya ialah tarian Zapin, tarian Ronggeng dan tarian Randai.

Tarian zapin menjadi persembahan pertama pada malam itu. Tarian tersebut mempunyai pelbagai pergerakan kaki yang rancak dengan diikuti hayunan tangan. Perkara lain yang menangkap perhatian saya adalah penglibatan kaum lelaki yang makin menyemarakkan persembahan. Saya ada terbaca dalam penyelidikan saya bahawa tarian zapin ini direka khususnya buat kaum lelaki dan ia sebenarnya berasal dari tanah Arab. Pergerakan tarian ini juga bertahap-tahap. Ia bermula dengan perlahan dan lama-kelamaan, pergerakan semakin laju mengikut alunan muzik yang semakin rancak.

Seterusnya, mereka mempersembahkan tarian ronggeng. Tarian ini dipersembahkan sepenuhnya oleh kaum wanita. dibandingkan dengan tarian yang sebelumnya, tarian ini mempunyai pergerakan yang lebih pantas dan penarinya tidak melompat-lompat bagaikan penari tarian zapin. Tarian ronggeng juga mempunyai tempo lagu yang rancak. Pada pendapat saya, untuk melakukan tarian ini dengan baik, banyak latihan dan persiapan yang harus dilakukan.

Akhirnya, sebelum persembahan tersebut berakhir, mereka mempersembahkan tarian randai. Randai tidak begitu berbeza dengan tarian-tarian yang lain. Tarian ini mempunyai keistimewaannya tersendiri. Tarian randai adalah tarian yang digabungkan dengan pergerakan silat. Ini bermakna pergerakan tarian ini tangkas dan cekap. Pada pendapat saya, tarian randai ini adalah tarian yang terunik dan istimewa jikalau hendak dibandingkan dengan tarian-tarian yang lain.

Selepas acara tersebut, saya cuba mendapatkan rumusan dan pandangan ahli-ahli kumpulan saya yang telah menyaksikan persembahan tadi. Ada yang berkata bahawa aktiviti itu hanya membuang masa kerana persembahan tarian itu membosankan. Ada pula yang sampai tertidur sewaktu acara itu berlangsung. Walaubagaimanapun, ada juga dalam kalangan kami yang berkongsi keriangan dan kebanggaan yang sama seperti saya kerana diberi peluang menyaksikan persembahan seni yang mengayakan pengetahuan kami. Ini menunjukkan bahawa setiap individu mempunyai pemahaman dan persepsi yang berbeza seperti kata pepatah, rambut sama hitam hati lain-lain.

Saya berharap agar peluang sebegini akan diadakan lagi untuk pelajar-pelajar selanjutnya. Saya percaya ia akan memanfaatkan pendidikan mereka dan yang paling penting sekali, mengeratkan jati diri mereka terhadap budaya dan tradisi Melayu kita. Justeru itu, pelajar-pelajar harus didedahkan kepada persembahan-persembahan sebegini.