Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-18T23:00:45+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Hye..

kerana 99 % masyarakat kita lebih cenderung dn akn terpengaruh dgn media massa ...
Peranan media massa dalam membangunkan negara dan jati diri bangsa Melayu sememangnya tidak dapat dinafikan lagi. Ia boleh dilihat sejak era sebelum kemerdekaan lagi di mana semangat nasionalisme ditiup oleh media massa khasnya akhbar berbahasa Melayu untuk membangkitkan semangat menentang penjajah. Bermula dari era tersebut media massa memainkan peranannya yang terbaik dalam membantu kerajaan untuk membangunkan negara ini di atas fungsinya sebagai pemerhati, penghubung, pentafsir dan penghibur. Sehubungan itu, kertas kerja ini adalah untuk menjelaskan peranan media massa di negara ini dalam usaha memartabatkan budaya dan bahasa Melayu. Di samping itu, kertas kerja ini juga akan membincangkan masalah penggunaan bahasa termasuk kesalahan tatabahasa dalam kalangan pengamal media yang membantutkan usaha kerajaan memantapkan penggunaan bahasa Melayu menerusi saluran berkenaan. Dalam usaha merealisasikan impian agar bahasa Melayu mencapai taraf sebagai bahasa maju dan mantap pada persada antarabangsa serta cabaran era globalisasi, maka pihak pengamal media seharusnya bertanggungjawab dalam kerangka memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa dunia setanding dengan bahasa Inggeris. Selain daripada itu, kita juga seharusnya memanfaatkan kecanggihan teknologi maklumat untuk memantapkan penggunaan bahasa Melayu bagi pembentukan jati diri orang Melayu sehingga boleh bertahan sepanjang zaman..
Media massa mempunyai fungsinya yang tersendiri biar apa pun pentafsiran yang diberikan terhadap sesuatu media. Lazimnya setiap media tersebut mempunyai sasaran khalayaknya yang tersendiri dan oleh itu fungsi yang dimainkannya agak berbeza malah kadang kala ada yang melihatnya dari perspektif yang negatif. Sebagai contoh, majalah hiburan seperti URTV dan Hai, ia memaparkan kehidupan seharian artis dan ada di antara gambar yang disiarkannya agak keterlaluan. Bagi mereka yang gemarkan media berkenaan akan menganggapnya sebagai hiburan biasa tetapi bagi golongan tertentu mereka melihatnya dari perspektif yang berbeza dan menganggapnya sebagai keterlaluan serta lari dari budaya dan hukum agama sendiri. Secara amnya, para sarjana komunikasi bersetuju bahawa media massa mempunyai empat peranan utama iaitu pemerhati, pentafsir, penghubung dan penghibur. Keempat-empat peranan ini boleh dilihat dengan jelas berdasarkan sasaran setiap media terbabit dan pengisiannya, adakah ia memberikan manfaat kepada khalayak. Pun begitu setiap fungsi terbabit mempunyai kebaikan dan keburukannya yang tersendiri. Khalayak sewajarnya dapat menilai di antara baik dan buruk suatu media bagi memastikan mereka memperoleh maklumat yang sebenarnya. Seperti apa yang dikatakan oleh John R Wenburg dan William Wilmot, ‘komunikasi adalah suatu usaha untuk memperoleh makna’. Ia juga sejajar dengan Donald Byker dan Loren J. Anderson yang mentafsirkan komunikasi adalah satu proses perkongsian maklumat antara dua individu atau lebih.

1 5 1
Jawapan Paling Bijak!
2016-03-18T23:24:44+08:00
Kerana berita atau maklumat yang disiarkan oleh media massa amat cepat capai kepada masyarakat.jadi ia amat penting apa yang mereka beri
1 5 1