Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-26T10:09:35+08:00
‘Sighah mubalaghah’ (صيغ المبالغة) merupakan antara pecahan daripada ‘isim musytaq’ (المشتقات)yang dibina daripada fiil bagi menunjukkan makna isim fa’il bersama ta’kid al-ma’na (تأكيد المعنى ) yakni membawa maksud melampau-lampau atau berlebih-lebihan (المبالغة).
Dan asma al-husna antara yang banyak menggunakan sighah mubalaghah bagi menunjukkan Allah SWT yang Maha Agung, Maha Mendengar dan lain-lain.

Sighah mubalaghah ini tidak diterbitkan kecuali daripada fiil thulasi (الثلاثي) sahaja. Terdapat 5 wazan yang masyhur iaitu:
1. فَعّال – contoh : علّام- سفّاح – أكّال2. مِفعال - contoh :  مِقدام- مِئْكال – مسماح3. فَعُول - contoh :  شكور – أكول – صبور – ضَرُوب4. فَعِيل - contoh :  عليم – نصير – قدير- سميع5. فَعِل - contoh :  حذر – فطن – لبق – فكه
Terdapat juga 5 wazan yang lain, namun penggunaannya teramat sedikit, yakni jarang diguna pakai. Ahli Sorf terdahulu berpandangan ianya merupakan sama’iah (سماعية).  5 wazan ini ialah:
1. فاعول – contoh: فاروق2. فعِّيل - contoh:  صدّيق3. مِفْعيل - contoh: مِعطير4.  فُعَلَة- contoh: هُمزة5. فُعَّال - contoh: فُعَّال
Namun begitu, terdapat juga sighah mubalaghah bagi fiil yang bukan fiil thulasi yang TIDAK mempunyai kaedah. Contohnya:
أدرك – درّاكأعان – معوانأهان – مهوانأنذر – نذير
أزهق – زهوق
1 5 1
Syukran jazilan :)
Komen telah dipadam